Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ALF prijeti da će zapaliti Klovićeve dvore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Animal Liberation Front, najradikalnija udruga za zaštitu životinja, preuzela je odgovornost za zapaljenje kombija u vlasništvu galerije Klovićevi Dvori te u prijetećem pismu te najavila nove napade na imovinu Klovićevih dvora i zaposlenika ako ne prestane ubijanje životinja u ‘svrhu umjetnosti’.

“Zapaljeni kombi je samo upozorenje. Prestanite koristiti i ubijati životinje za potrebe umjetnosti. Imate dva dana da donesete odluku i o tome obavijestite javnost. U suprotnom će sva imovina Klovićevih dvora, kao i imovina zaposlenih, postati naša meta”, stoji u prijetećem e-mailu poslanom redakciji Jutarnjeg lista koji i najavljuje nove terorističke napade ove radikalne međunarodne skupine.

Pročitajte i ovo Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!" Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

U policiji su prijetnje tretirali maksimalno ozbiljno i uključili se u potragu za pošiljateljima prijetećeg e-maila. Navodno su e-mailovi sličnog sadržaja poslani i uoči napada na kombi Klovićevih dvora u četvrtak u tri ujutro.

Kombi je zapaljen kao odmazda za klanje pijetla u podrumu Klovićevih dvora u sklopu performancea umjetnice Vlaste Delimar pod nazivom “Marička”. Klanje pijetla su tijekom performancea pokušali spriječiti i aktivisti Udruge Prijatelja životinja, zbog čega je nakon zapaljenja kombija predsjednik Udruge Luka Oman bio pozvan na obavijesni razgovor u policijsku postaju. 

Oman se, kao i sve udruge za zaštitu životinja, ogradio od napada na kombi i napomenuo kako ne podržava nasilne činove u svrhu spašavanja životinja.

Vlasta Delimar ustvrdila je da njoj osobno nitko nije prijetio.

- Nikakvu prijetnju nisam dobila, niti se toga bojim. Iskreno sam napravila svoj rad, a oni koji su zakuhali i napravili negativno ozračje trebali bi se zapitati. Da nije bilo toga, ne bi ni došlo do paljenja kombija - kaže V. Delimar.

- Teško je reći je li nas strah, ali pojačana je sigurnost kuće. Situacija je vrlo neugodna jer je galerija puna umjetnina, u nedjelju, naime, otvaramo izložbu. Ne znam hoće li se prijetnje obistiniti, ali sve smo prijavili policiji - rekla je ravnateljica Klovićevih dvora, Vesna Kusin.

Iako službeno Animal Liberation Front u Hrvatskoj ne djeluje, ovo nije njihova prva ilegalna akcija u našoj zemlji. Iako nikad nije dokazano nekoliko prošlogodišnjih napada bojom na zagrebačke krznarije u Masarykovoj ulici povezivane su upravo sa njima.

A.L.F. djeluje u svojevrsnim ćelijama koje nisu organizirane i bore se za prava životinja. Postoje određena pravila A.L.F.-a, a to je da se u akcijama nikad ne povređuje bilo koje živo biće, već isključivo imovina, kaže Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene