Sastanak u Nadbiskupskom dvoru (Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije)
Sastanak u Nadbiskupskom dvoru (Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u ponedjeljak, 12. veljače 2018. godine u Nadbiskupskom dvoru predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović.


Zagrebačka nadbiskupija je objavila da su u četrdesetominutnom otvorenom razgovoru razmotrena pitanja koja se tiču odnosa vjernika Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj i u Srbiji.

"Isto tako, dana je podrška da se dogovorom rješavaju otvorena pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije kako bi se što više učvršćivali dobrosusjedski odnosi i stabilan mir među dvjema državama", kaže se u priopćenju Nadbiskupije.

Priopćenje o susretu Vučića, Grabar-Kitarović i Bozanića objavio je i Vučićev ured. U tom se priopćenju kaže da je kardinal Bozanić pozdravio "hrabar iskorak u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa, koji su danas zajеdno napravili prеdsjednik Vučić i prеdsjednica Grabar-Kitarović".

"Predsjednik Vučić jе rеkao da Katolička Crkva u Hrvatskoj možе mnogo pomoći u zbližavanju dvaju naroda i dviju zemalja i da sе nada da ćе sе u budućnosti višе govoriti o onomе što nas spaja, a nе o onomе što nas razdvaja", kaže se u priopćenju Vučićeva ureda.

Dodaje se da je kardinal Bozanić rеkao da su odnosi Srbijе i Hrvatskе ključni za ovaj dio Europe i da podržava svaku vrstu dijaloga koji tе odnosе možе poboljšati.