Iseljavanje Hrvatske ne prestaje. Mladi odlaze u potrazi za poslom, a stari koji ostaju umiru. Alarmantno je u Vukovaru, gdje je tržište preplavljeno praznim kućama i stanovima koji se prodaju u bescijenje, za 350 do 400 eura po kvadratu. Slično je u cijeloj Slavoniji i Baranji gdje se oznaka "Na prodaju" vidi duž čitavih ulica.


Kutije pune ključeva od kojih svaki otvara jednu praznu vukovarsku nekretninu. 'Ovdje su vukovarske kuće, ovdje je Borovo naselje kuće i stanovi, ovdje su stanovi i poslovni prostori, sela...', rekla je Ružica Dufek, vlasnica agencije za nekretnine. Samo u Ružičinoj agenciji na prodaju je oko 150 nekretnina. Stan s pogledom na Dunav od više od 60 četvornih metara, prodaje se za 27 000 eura.

Vezani članci Željko Sabo i Ivan Penava Nekad ljuti protivnici, danas partneri! Sabo Penavi osigurao većinu: ''Nećemo tražiti dlaku u jajetu'' Policijski automobili, ilustracija Ratni zločin na Sajmištu: Zlostavljali i udarali muškarce pred ženama i djecom, a onda je uperio pušku u glavu djevojčici (8) koja je glasno plakala zbog oca

'Vlasnica ne živi više tu, ona ga je otkupila, istekla je zabrana i ona je već malo starija gospođa, otišla je kod djece živjeti', rekla je Dufek.

Uz otkupljene stanove, najviše je praznih kuća iz poslijeratne obnove. Vlasnici su preminuli, a nasljednici često, još od rata, žive drugdje. 'Evo ovi preko su u Mađarskoj, nasljednik, a ovaj tu, on je na moru, čovjek tamo i živi, a ovdje su baka i deda umrli', rekao je Branislav Čeruvija iz Vukovara.

Negativna gospodarska kretanja i Domovinski rat učinili su svoje. Vukovar izumire, na 100 mladih čak je 151 stari.

'Mi dolazimo u situaciju da gubimo stanovništvo i prirodnim putem zbog više umrlih od rođenih, i mehaničkim putem jer je više iseljavanja od doseljavanja. I onda jednostavno posljedica takvog stanja je ono o čemu vi govorite, dakle, o pojavi viška nekretnina', rekao je demograf Dražen Živić.

Napuštene kuće i u okolnim selima. Slično je i u okolici Osijeka. Katnica od 200 četvornih metara Franciskinoj je obitelji postala preskupa. 'Ne možemo uzdržavati, eto, prevelika je i sad mijenjali bi za jedan stan ili malu prizemnicu bilo gdje u Hrvatskoj', rekla je gospođa Franciska iz Antunovaca.

Slavoniju ne napuštaju samo egzistencijalno ugroženi. 'Dosta bračnih parova, dosta ljudi odlazi onih koji su, da kažem, na neki način i osigurani, imaju radno mjesto', napominje Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira.

'Ne piše sam se dobro, to u konkretnim brojkama znači da bi Hrvatska mogla vrlo predvidljivo do sredine ovoga stoljeća imati gubitak stanovništva u rasponu 300 do 700 tisuća', rekao je demograf Živić. Uz ovakve trendove, Hrvatska se bliži demografskoj katastrofi.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr