Obavijesti Video Pretražite Navigacija
štrajk glavna tema

Burno u Saboru: ''Znate li razliku između koeficijenata, osnovice i dodatka?'', pogledajte što je odgovorio premijer

Nakon kraće stanke Hrvatski sabor počeo je novu sjednicu, posljednju redovnu u ovoj godini. U tijeku je aktualno prijepodne, a premijer koristi svaku priliku da naglasi koliko su podigli plaće u obrazovanju i koliko je Vladina ponuda dobra.

13:25 Gordan Maras (SDP) uvodno je rekao da je ponosan na zaposlene u školstvu koji danas, kaže, masovno odbijaju ponudu Vlade. ''Čestitam svima koji ustraju i nadam se da sinidkati neće popustiti'', rekao je. Kaže da mu posebno smeta nepravda. ''Imate koruptivnu koaliciju u Zagrebu. HDZ stoji iza GUP-a i preko noći to riješite. Hoćete li dopustiti Bandiću da napravi mjere nauštrb naših sugrađana?'' pitao je.

Pročitajte i ovo Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić lom u stranci Udarac Raspudićima! Napuštanjem Mosta ostaju bez novca iz proračuna, samo je jedan način da ga dobiju Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice

''Na trenutak sam mislio da neće biti pitanje o Gradu Zagrebu, na trenutak'', ironično mu je odgovorio premijer i dodao da bi volio da Maras ima mogućnost u Gradskoj skupšini postavljati pitanja kako frustracije ne bi iznosio u Saboru. ''Kad je riječ o GUP-u, jedino je načelo načelo zakonitosti'', rekao je predsjednik Vlade. Za potporu učiteljima i nastavnicima pitao je Marasa koji je njegov cilj. ''Je li vam cilj da ne dobiju veće plaće?'' rekao je.

Maras mu je rekao da to nije njegova poruka, nego poruka učitelja i nastavnika koji ''aklamacijom odbijaju ponudu''.

13:12 Božo Petrov (Most) pitao je razmišlja li se o dopisnom i elektroničkom glasanju. Plenković je odgovorio da se izborni zakon sigurno neće mijenjati u izbornoj godini, ali se zalaže za jedinstveni zakon koji bi uredio pitanje svih izbora.

Rekao je i da je zbog SDP-a određeno da dijaspora ima maksimalno tri zastupnika. ''Nije do samo do nas, do nas je zajedno. Da smo samo mi odlučivali, bilo bi nula, a ne tri'', odgovorio mu je Arsen Bauk.

13:04 ''Vlada Zorana Milanovića povećala je koeficijente učiteljima, to je istina'', poručio je bivši ministar obrazovanja i SDP-ovac Željko Jovanović te pozvao da im povećaju koeficijente. ''Učinite to i riješit ćete sve probleme'', zaključio je.

''Zašto želite ušutkati zviždače? Ušutkajte pjevačicu s Pantovčaka!'' poručio je na kraju.

12:58 Premijer Plenković rekao je da su za SDP-ove Vlade smanjivana prava i plaće u školstvu. ''Kreirate nam ozračje kao da u Hrvatskoj nikad nije bilo gore. Tko je tu lud?'' zapitao se premijer.

12:54 Peđa Grbin (SDP) pitao je premijera Plenkovića zna li koja je razlika između koeficijenta, dodatka i osnovice.

''Znam'', odgovorio je Plenković.

''Možete vi tvrditi što god hoćete, ali ne bi se reklo da razumijete. Ili razumijete, ali uporno radite sve što možete da se problem ne riješi. Štrajk je vaša odgovornost i na vama je da to što je moguće prije riješite'', uzvratio je Grbin.

11:51 ''Ne vidim ministricu Divjak, ne znam je li smijenjena'', rekao je Nikola Grmoja (Most) i ocijenio da Vladina ponuda sindikatima neće proći. Premijera Plenkovića pitao je osjeća li odgovornost i sram zbog toga što hrvatska djeca ne mogu ići u školu. Plenković je ponovio da se nikad nije toliko povećala plaća. Dodao je da je nudio povećanje plaće odmah. ''Odmah, ODMAH'', rekao je premijer i podsjetio da su tu ponudu sindikati lakonski odbili.

''Ne razumijete učitelje i nastavnike i tretirate ih kao žetončiće. Oni nisu na prodaju, traže ravnopravnost, a vi ste ih ismijavali. Vi ste najomraženija osoba u zbornicama'', rekao je Grmoja.

11:11 Čelnik HSS-a Krešo Beljak rekao je da svjedočimo kompletnom raspadu sustava. ''Probleme u školstvu trebala je rješavati ministrica obrazovanja ili ste vi trebali riješiti nju. Za šverc oružja niste odgovorni vi, nego ministar. Kakav je to premijer koji nije u stanju riješiti problem među svojim ministrima'', rekao je.

Premijer je rekao da pokušava razabrati nit onoga što je Beljak htio reći. Naglasio je da u Zemuniku nije bilo šverca oružjem, već neovlaštenog ulaska u bazu. Što se tiče stanja u obrazovanju, premijer je ponovno iskoristio priliku obratiti se učiteljima i ponoviti koliko im raste plaća. 

10:55 SDP-ovac Nenad Stazić pitao je premijera je li razmislio o tome da spriječi odlazak silnih milijardi Crkvi, da spriječi rast broja branitelja, da spriječi Predsjednicu da dijeli povlaštene mirovine kome hoće i kako hoće i da prestane slati novac u Hercegovinu, a osvrćući se na premijerove izjave da nema novca za učitelje u štrajku. Premijer Plenković rekao je da je na stolu cjelovita ponuda sindikatima i da će ukupno nastavnicima porasti plaća 23,1 posto u mandatu njegove Vlade. ''Treba imati razuma da se to sagleda. Koja je Vlada to učinila?'' rekao je predsjednik Vlade.

''Ispunili ste vi zahtjeve šatoraša, pa ih više nema, ali sad imaju ministra koji čita odgovore s papira. Učitelji masovno odbijaju vašu ponudu, kaos se produbljuje. Vama je očito u interesu da se ovaj problem ne riješi, da djeca ostanu neobrazovana jer što su djeca neobrazovanija, gluplja i primitivnija, to će lakše glasati za HDZ'', rekao je Stazić. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio ga je da tako ne govori o glasačima HDZ-a jer ih je ''ipak puno više nego glasača SDP-a''.

10:35 Boris Milošević (SDSS) upozorio je na neriješeno pitanje bivših nositelja stambenog prava. Ministar državne imovine Mario Banožić rekao je da se upravo rade izračuni.

10:30 Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da ni novim zakonom drušvene mreže neće biti regulirane kao mediji. ''Bit će puno jasnije regulirane uredničke odgovornosti na portalima. Odgovornost urednika odnosit će se i na komentare koji su često puni govora mržnje i lažnih vijesti'', objasnila je i dodala da će biti utvrđene jasne sankcije.

10:20 ''U zemlji vlada kaos i rasulo. Institucije se urušavaju, građani su izgubili povjerenje, nasilnici, kriminalci i silovatelji slobodno se šeću. Izbor suca Turudića dokaz je rasula u pravosuđu'', rekao je šef SDP-a Davor Bernardić. Kaže da je vrhunac nezadovoljstva bio prosvjed na kojem je bilo, kaže, 50 tisuća građana. Pitao je premijera zašto je nahuškao policiju na učitelje. ''Zašto ste ih popisivali'', pitao je.

Premijer Andrej Plenković rekao mu je da za takve optužbe mora imati argumente, a spomenuo je loše aspekte SDP-ove Vlade i pohvalio se uspjesima svoje Vlade. Podsjetio je na sinoćnju ponudu Vlade sindikatima.

''Fascinira me koliko možete bježati od stvarnosti i gurati glavu u pijesak. Sanaderova Vlada ostavila je državu u rasulu. Bili ste njegov učenik, mentor vam je bio čovjek optužen za ratno profiterstvo'', odgovorio mu je Bernardić. Zaključio je da su sinoćnji pregovori bili igrokaz i farsa. ''Od povećanja koeficijenata jedno veliko ništa. To je dokaz koliko vam je stalo do učitelja i budućnosti ove zemlje'', zaključio je predsjednik SDP-a.

9:50 Uslijedio je cijeli niz pitanja HDZ-ovih zastupnika koji služe da bi se Vlada pohvalila svojim projektima. Ministar turizma Gari Capelli govorio je o uspješnoj turističkoj sezoni, inoministar Gordan Grlić Radman o važnosti hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković o tome kako su dobre potpore u poljoprivredi, ministar prometa Oleg Butković o novim dionicama HŽ-a.

9:48 Zastupnik Veljko Kajtazi upozorio je ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da se represivnim mjerama neće popraviti situacija s Romima u Međimurju.

9:39 Počela sjednica Sabora. U tijeku je potvrđivanje dnevnoga reda. SDP se usprotivio da se Zakon o odlikovanjima ne donosi u hitnom postupku. ''Ovo je besramno uključivanje Sabora u predizbornu kampanju. Nije valjda da vas je strah da netko drugi, a ne aktualna predsjednica, dodijeli odlikovanje. I izražavamo bojazan da novi velered Franje Tuđmana ne završi na nečijoj torti'', rekao je Arsen Bauk. Većinom glasova potvrđeno je da će taj Zakon ipak u hitni postupak.

Sabor će zasjedati do 13. prosinca, u devet dana plenarnog rada trebao bi raspraviti 90-ak točaka, koliko ih je trenutačno na dnevnom redu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene