Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulvi Hasanli iz Azerbajdžana

Aktivist otet prije dolaska na skup u Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulvi Hasanli, aktivist iz Azerbajdžana i sudionik Zagreb Youth Summita, otet je prije početka skupa u Zagrebu.

Ulvi Hasanli, aktivist za ljudska prava i jedan od vodećih članova nevladine organizacije NIDA iz Azerbajdžana, trebao je od danas u Zagrebu sudjelovati na Zagreb Youth Summitu, globalnom događaju koji okuplja mlade aktiviste za ljudska prava, novinare, akademike i istaknute borce za demokraciju iz cijelog svijeta. No, netom prije dolaska u Zagreb, Hasanli je otet u Azerbajdžanu te pod prisilom odveden na ratni front.

Hasanli nije ni prvi ni jedini aktivist organizacije NIDA kojeg je vlast u Azerbajdžanu lišila slobode zbog aktivizma i zalaganja za razvoj demokracije u toj zemlji. Čak sedam istaknutih članova oteto je i zatvoreno nakon prosvjeda u Bakuu 2013. godine. Nekoliko aktivista i dalje se nalazi u najgorim azerbajdžanskim zatvorima, poput zloglasnog Gobustana, u kojima redovno prolaze fizičke i psihičke torture.

Nestanak Ulvija Hasanlija 26. listopada ubrzo su rasvijetlili aktivisti NIDA-e. Nakon što su mu ranije dijagnosticirani srčani problemi, zbog čega nije bio sposoban za služenje vojnog roka, pod prisilom Vojne policije odveden je na ratni front zbog angažmana u NIDA-i, javno su istaknuli u toj organizaciji te odgovornost za sve posljedice po zdravlje Hasanlija prebacili na azerbajdžansku vlast.
 

Pročitajte i ovo Ilustracija Sporazum o prekidu vatre Azerbajdžan i armenski separatisti bez dogovora o miru: "Svakog trenutka oni nas mogu uništiti, počiniti genocid nad nama" Konflikt oko Gorskog Karabaha - 1 Nastavak vojne operacije Novi sukob mogao bi poremetiti sve: "Čini se da bi to, nažalost, moglo biti strašno - rat broj tri"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene