Ulvi Hasanli, aktivist iz Azerbajdžana i sudionik Zagreb Youth Summita, otet je prije početka skupa u Zagrebu.


Ulvi Hasanli, aktivist za ljudska prava i jedan od vodećih članova nevladine organizacije NIDA iz Azerbajdžana, trebao je od danas u Zagrebu sudjelovati na Zagreb Youth Summitu, globalnom događaju koji okuplja mlade aktiviste za ljudska prava, novinare, akademike i istaknute borce za demokraciju iz cijelog svijeta. No, netom prije dolaska u Zagreb, Hasanli je otet u Azerbajdžanu te pod prisilom odveden na ratni front.

Hasanli nije ni prvi ni jedini aktivist organizacije NIDA kojeg je vlast u Azerbajdžanu lišila slobode zbog aktivizma i zalaganja za razvoj demokracije u toj zemlji. Čak sedam istaknutih članova oteto je i zatvoreno nakon prosvjeda u Bakuu 2013. godine. Nekoliko aktivista i dalje se nalazi u najgorim azerbajdžanskim zatvorima, poput zloglasnog Gobustana, u kojima redovno prolaze fizičke i psihičke torture.

Nestanak Ulvija Hasanlija 26. listopada ubrzo su rasvijetlili aktivisti NIDA-e. Nakon što su mu ranije dijagnosticirani srčani problemi, zbog čega nije bio sposoban za služenje vojnog roka, pod prisilom Vojne policije odveden je na ratni front zbog angažmana u NIDA-i, javno su istaknuli u toj organizaciji te odgovornost za sve posljedice po zdravlje Hasanlija prebacili na azerbajdžansku vlast.
 

Vezani članci Rat u Armeniji Rusija, SAD i Francuska pozvali na prekid vatre u Armeniji: "Pozivamo čelnike obje strane da se vrate pregovorima" Azerbajdžanske snage Rusija zabrinuta zbog sukoba: "U Nagorno Karabahu raspoređuju se i džihadisti iz Libije i Sirije"