Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan nepušenja

Ako vam dođe zapaliti cigaretu, popijte čašu vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski nepušački dan ove godine posvećen je prije svega ženama koje sve više puše. U Hrvatskoj čine četvrtinu pušačke populacije. Stručnjaci procjenjuju, polovica tih žena nažalost umrijet će od posljedica pušenja.

Danas je svjetski dan nepušenja. Mnogim pušačicama koje su se ipak došle prekontrolirati na gradskoj javnozdravstvenoj akciji prestanak pušenja nije u planu. 'Ne namjeravam prestati jer mi je to gušt,' rekla je Viktorija. 'Neću se svega odreći,' rekla je Elvira.

Pitali smo ih boje li se bolesti. 'Pa za sad još ne, ali polako kopka u podsvjesti,' rekla je Iva. Prestati, nšta lakše, poručuje damama poznati glumac koji nakon operacije pluća ne puši već 8 godina. 'Prva tri dana gurao sam u usta bombone i ruke držao jednu uz drugu i znojio se, četvrti dan sam već tražio okolo pušače da im prigovaram što puše pun ponosa,' ispričao nam je glumac Žarko Potočnjak.

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Dan ružičaste vrpce povorka u centru Zagreba Obilježen dan borbe protiv zloćudne bolesti: "Mislila sam da se to meni ne događa, da je nemoguće"

Potočnjak  je svoje liječnike s Jordanovca doveo i u HNK i Gavelu da mu pregledaju kolege glumce pušače. 'Ako pušim, popušim jednu cigaretu možda u dva mjeseca kad je društvo, da oni meni ne puše u lice onda ja njima pušem natrag to je to,' rekao nam je Dinko Bogdanić.

I pasivni pušači imaju čak 35 % veće mogućnosti za karcinom pluća nego oni koji se drže dalje od pušača. 'Pušači vam ne znaju koliko je lako riješit se toga,' dodao je Potočnjak. 'Oni se svi manje više referiraju na to da počnu puno više jesti i da će se udebljati,' rekla je Alma Rožman, specijalistica za plućne bolesti. Potočnjak je rekao je mu je dodatnih 15 kilograma dobro došlo.

Rožman preporučuje hranjenje s nečim što ne može utjecati na povećanje tjelesne mase. 'Nešto radite s tim rukama što je korisno ili prošećite ili popite čašu vode ili uzmite kaugumu.'
 'Znam da će se moja kćer na to naljutiti, ali užasno sam tužan što ona puši,' dodao je Potočnjak. Sve emancipiranije, ali nažalost sve bolesnije, jer cigareta ženama osim onog na plućima, donosi i karcinom dojke i maternice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene