Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odlazak zubaru neugodan je sam po sebi, a kada nakon bušenja i brušenja stomatolog izrekne i cijenu, mnogi ostanu iznenađeni. U ordinacijama koje imaju ugovor s HZZO-om, pacijenti više ne znaju je li popravak besplatan ili nije.


Jedan pacijent je promijenio stomatologa jer mu je naplaćivao. I njegov raniji liječnik i nova liječnica imaju ugovor sa HZZO-om, ali nova liječnica ne naplaćuje ništa.
'Vađenje je bilo 150 kuna, popravak nešto i više. Ja sam pitao zašto, on kaže radi troškova. Užas, u ovoj krizi', kazao je pacijent.

Zbog ovakve situacije, ravnatelj splitskog Doma zdravlja, Dragomir Petrić, danas se žalio ministru zdravlja Ostojiću. Pojavio se prijedlog da se odijeli privatno i državno radno vrijeme, no nije jasno kako.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Prva osoba koja će primiti cjepivo protiv COVID-19 u Hrvatskoj bit će štićenik Doma za starije i nemoćne u Zagrebu Koronavirus, ilustracija - 1 Onkološka pacijentica pozitivna je na koronu već mjesec dana. Sustav ju ne smatra zaraznom, ali u bolnicu ne smije: "Rizik je neprihvatljiv"

Ravnatelj se buni da neki stomatolozi dvostruko naplaćuju svoje usluge, HZZO-u, odnosno državi, i pacijentima. 'To je to crno tržište koje ja ne želim u Domovima zdravlja. Ako uzmete samo 100 kuna puta 50 pacijenata dnevno, to su deseci tisuća kuna, milijuni', kazao je Petrić.

Istaknuo je i da stomatolozi koji imaju koncesiju kod HZZO -a od države dobivaju godišnju glavarinu po pacijentu, i često povoljan najam uređene ordinacije. Po tome, kaže, ne bi smjeli osnovni rad, recimo vađenje zuba i plombiranje, naplaćivati i pacijentu.

>> Preživio rat, a bojao se sjesti u zubarski stolac!

Danas smo uzaludno obilazili ambulante i pokušali dobiti izjavu stomatologa. Mnogi su odbili stati pred kamere. Neki ističu kako nabavljaju skupi materijal za plombe, anestetike, opremu i da ne mogu raditi samo uz cijenu glavarine. Uvjeravaju da i stomatološka komora traži da radove naplaćuju.

U Ministarstvu su ravnatelju splitskog Doma zdravlja rekli kako je rješenje možda da se odvoji radno vrijeme stomatologa za privatne popravke i one o trošku HZZO -a. No, zaista nije jasno kako će to funkcionirati.

Inače, ravnatelj splitskog Doma zdravlja ističe da dvostruke naplate nisu samo kod zubara nego i drugih specijalista, ginekologa, pedijatara i slično, ali se pacijenti boje progovoriti protiv svoga liječnika. Uz svu ovu problematiku uskoro će, izgleda, kao problem iskrsnuti i to što se ukidaju vikend dežurstva, hitne službe u ambulantama. Jednostavno, država za to nema novca. Značit će to veće gužve na bolničkoj hitnoj pomoći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook