Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje kampanja protiv pušenja

Ako ste pušač, pročitajte ovaj tekst

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas počinje nacionalna javno-zdravstvena kampanja protiv pušenja 'Bivši i bivše-prekid koji se pamti'.

Kampanja počinje na Hrvatski dan nepušenja i prvi dan Korizme, a cilj joj je pružiti potporu svim pušačima koji žele prestati pušiti te stvoriti pozitivno stajalište građana da je prestanak pušenja moguć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nedovoljna zarada Volkswagen razmatra prestanak proizvodnje Bube? Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo Lijekovi i flasteri doista pomažu u borbi protiv pušenja!

>> Pušenje u 15 min. izaziva genetska oštećenja

Smatra se da je u Hrvatskoj 22 posto pušača, a istraživanje provedeno uoči kampanje na 600 ispitanika, pušača i nepušača od 18 do 47 godina, pokazalo je da polovica pušača nije nimalo motivirana za prestanak pušenja. Većina ispitanika navodi da je pokušala prestati pušiti i smatra kako je pet pokušaja dovoljno da bi se prestalo pušiti, dok 41 posto vjeruje da u tome može uspjeti.

'Pušači misle da imaju bolji seksualni život od nepušača'

Najveći broj pušača dnevno popuši minimalno pola ili cijelu kutiju dnevno, manje od pola kutije cigareta popuši 22 posto pušača dok više od jedne kutije njih 7 posto. 61 posto pušača prvu cigaretu zapali unutar 30 minuta od buđenja.



Pušači su skloni vjerovati da su zabavniji i da imaju bolji seksualni život te smatraju kako su nepušači dosadniji od njih, neki su od rezultata istraživanja koji je provela udruga Difrakcija, glavni organizator kampanje, u suradnji s agencijom Medianet krajem veljače i početkom ožujka.

Prof. Vlado Jukić istaknuo je kako je pušenje bolest ovisnosti, ali da u Hrvatskoj još nema psihijatrijske ustanove koja se sustavno bavi liječenjem pušača Tijekom gotovo tromjesečne kampanje održat će se niz događanja u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a sve će završiti 31. svibnja na Međunarodni dan nepušenja.

'Videokiosci' za izjave pušača o prestanku pušenja

Na gradskim trgovima četiri najveća hrvatska grada bit će tako postavljeni tzv. videokiosci na kojima će bivši pušači i oni koji žele prestati pušiti moći snimiti svoje kratke izjave o načinima, pomoći ili poteškoćama u prestanku pušenja, a taj će video sadržaj postati sastavni dio internet stranice kampanje www.bivsi.hr. Na toj će stranici pušači, primjerice, moći izračunati koliko novca potroše na cigarete te dobiti korisne savjete kako prestati pušiti.

Tijekom svibnja bit će organizirana i stručna konferencija 'Prepreke u prestanku pušenja', koja će okupiti predstavnike strukovnih udruga iz područja onkologije, pulmologije, psihijatrije itd, a rezultirat će knjižicom 'Prepreke u prestanku pušenja', koja će biti distribuirana građanima putem liječnika obiteljske medicine.

Hrvatska na vodećem mjestu po smrtnosti od raka pluća

Predsjednik udruge Difrakcija dr. Ognjen Brborović navodi i da će se u gradovima gdje to bude moguće pokrenuti škole nepušenja, kakva zasad djeluje jedino pri zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo.

Potporu kampanji dao je predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva prof. Neven Miculinić, upozorivši da je Hrvatska na vodećem mjestu po učestalosti i smrtnosti od raka pluća u muškaraca, a pušenje utječe i na nastanak srčanih bolesti, moždanog udara, ateroskleroze, raka usne šupljine i jednjaka te niza drugih bolesti.

Predsjednik Hrvatskog psihijatrijskog društva prof. Vlado Jukić istaknuo je, pak, kako je pušenje bolest ovisnosti, ali da u Hrvatskoj još nema psihijatrijske ustanove koja se sustavno bavi liječenjem pušača, budući da je pušenje u našem društvu široko prihvaćeno i smatra se normalnom pojavom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene