Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Postani student'

BRUCOŠI POZOR: Zbog OVE GREŠKE mogli biste ostati bez novca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se kandidat ne pojavi na upisu za onaj studijski program za koji je dobio pravo upisa fakultet mu može naplatiti oportunitetne troškove u iznosu GODIŠNJE ŠKOLARINE, stoji na stranici Postani student.

Prema pravilima studiranja, svi oni koji ne upišu određeni fakultet iako su prešli prag i ostvarili pravo upisa, a nisu se odjavili, možda će morati platiti punu školarinu koja varira od fakulteta do fakulteta, ali u prosjeku iznosi oko 8.000 kuna.

>> Evo što će biti s OBRAZOVANJEM nakon ulaska u EU!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka Senata Novi model školarina: Tko će plaćati studij, a tko ne? Slika nije dostupna Podigli šatore na Trafalgaru Prosvjed studenata zbog visokih školarina

Liste za upisane bit će konačne danas u podne, a na stranicama 'Postani student' istaknuto je ovo:

'U 12:00 prestaje mogućnost izmjene liste prioriteta i pokreće se generiranje konačnih rang lista, tako da će konačne rang liste biti objavljene desetak minutak kasnije.

Ako se kandidat ne pojavi na upisu za onaj studijski program za koji je dobio pravo upisa fakultet mu može naplatiti oportunitetne troškove. Zbog toga je izuzetno važno da kandidati sa svoje liste prioriteta do srijede, 17. srpnja 2013. u 11:59 izbrišu sve one studijske programe na kojima nikada ne bi htjeli studirati (npr. zato jer nisu za njih zainteresirani). Drugim riječima, na kandidatovoj konačnoj listi prioriteta moraju ostati samo oni studijski programi koji kandidata interesiraju i koje je spreman upisati.

Na broj 1 liste prioriteta treba staviti onaj studijski program kojeg kandidat najviše želi', stoji na stranici Postani student.

Naime, riječ je o prioritetnim listama koje su studenti sastavili  elektroničkim putem prilikom prijave na stranici Postani student te rangiranjem fakulteta na kojima žele studirati.

Registriranje matguranata za prijave na fakultete vršilo se putem internet stranice Postani student prilikom čega su dobili PIN i TAN za korištenje, unošenje i izmjenu podataka, a prijava elektroničkim putem jednako je valjana kao i osobna prijava upravo zbog tajnih brojeva (PIN i TAN) koji su poznati samo maturantima kojima su dodjeljeni.

Prema općim uvjetima studiranja koji su objavljeni na stranici www.postani-student.hr stoji: 'Korisnicima koji nisu prije objave konačnih rang-lista odjavili studijski program na kojemu ne namjeravaju studirati, a objavom konačnih rang-lista ostvare pravo upisa toga studijskog programa, no ne upišu ga, visoko učilište zaračunat će oportunitetne troškove nastale zbog nepopunjenoga upisnog mjesta u iznosu ne manjemu od jedne godišnje školarine, koja iznosi od 2.000 kn do 50.000 kn, ovisno o studijskome programu'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene