Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do sredine idućeg tjedna proračunski korisnici moraju dostaviti radnoj skupini za rebalans proračuna svoje prijedloge gdje i koliko mogu uštedjeti na rashodovnoj strani, izjavio je danas predsjednik Vlade Ivo Sanader nakon sastanka sa svim ministrima, državnim tajnicima i ravnateljima uprava, odnosno korisnicima državnog proračuna.


Proračunskim korisnicima nije naloženo koliko moraju uštedjeti, ali će se njihovi prijedlozi naknadno verificirati, pa ako nisu u skladu s očekivanjima, 'bit će i popravnih', rekao je premijer. 'Prvo što će se napraviti u okviru rebalansa je da će se vidjeti koliko proračunski korisnici mogu uštedjeti, jer se u vremenima globalne i europske krize, a onda i krize u Hrvatskoj, Vlada i ostali proračunski korisnici ne mogu ponašati tako da očekuju da prvo drugi nešto naprave', dodao je.Nakon što proračunski korisnici predlože uštede, radna skupina za rebalans, koju čine ministri Šuker, Polančec i Kosor te članovi Ekonomskog vijeća Vedriš, Lovrinčević i Tipurić, sa socijalnim će partnerima raspravljati i o drugim segmentima rebalansa.

Vezani članci Zdravko Marić Marić najavio najavio isplatu veledrogerijama: "Moramo osvijestiti da zdravstvo ima svoju cijenu" Slika nije dostupna 'Propušta' na sve strane: Može li se i gdje uštedjeti u državnom proračunu?!

Sanader je kazao i kako zajedno sa ministrom financija Šukerom 'već nekoliko dana' kontaktira s različitim financijskim izvorima u Europi i svijetu kako bi se osigurala sredstva za HBOR. 'Da bismo bili u situaciju da se sutra može država zaduživati u inozemstvu kako bi oslobodila potencijale za gospodarstvo kod domaćih banaka, moramo odraditi ovaj dio posla o kojem smo danas razgovarali', istaknuo je Sanader. Ministar Šuker je najavio pak da će se idućeg tjedna sastati s ekonomskim analitičarima kako bi čuli njihove projekcije glede kretanja BDP-a u 2009., temeljem čega će se izraditi prihodovna strana proračuna.

Pojasnio je i namjeru Vlade da subvencionira kamatne stope na stambene kredite, rekavši da odluku o tome trebaju donijeti u dogovoru s preostala dva partnera - bankarima i investitorima u graditeljstvu. Vlada je iznijela spremnost da sufinancira kamate i na takav način riješi moratorij koji je praktički nastupio za kredite građanima, a očekujemo od bankara i investitora smanjenje kamata i cijena stanova, jer ovo nisu vremena za velike zarade, rekao je Šuker.

Ako se tri strane usuglase, dodao je, 'ponovno ćemo oživjeti graditeljstvo, a to znači lakši život i drvnoj industriji i proizvođačima namještaja i nizu drugih gospodarskih grana. S druge strane mnogi mladi građani bi došli u poziciju da dižu stambeni kredit po relativno povoljnoj kamatnoj stopi i riješe svoje stambeno pitanje'. Na upit novinara da li je na prošloj sjednici Ekonomskog vijeća bilo govora o trošarinama u mobilnoj telefoniji, predsjednik Vlade je pak odgovorio da su 'različiti članovi i vodeći eksperti koji su članovi Vijeća predlagali različite mjere koje nisu bile do kraja raspravljene', i o kojima će se sigurno biti riječi na idućim sjednicama.

Ponovio je i da se neće odustajati od infrastrukturnih projekata, jer oni mogu pomoći da se prebrodi kriza. 'Ne samo da nećemo odustati, nego ćemo i proširiti infrastrukturne projekte i to na način da ih damo u koncesiju ili u javno-privatno partnerstvu i da ih tako financiramo i to je onaj zamašnjak koji može držati jedan dobar dio industrije na nogama', istaknuo je Sanader.