Vili Beroš
Vili Beroš Foto: Robert Anic/Pixsell

Vlada Republike Hrvatske će, na prijedlog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, u roku od 30 dana od dana prihvaćanja Nacionalne strategije u Hrvatskom saboru, donijeti Akcijski plan djelovanja na području ovisnosti 2022. - 2026. kojim će se odrediti konkretni koraci za provedbu definiranih mjera.


"Cijena ovisnosti o drogama koju plaćaju građani u Hrvatskoj i ostalim zemljama u EU-u vrlo je visoka, kao s ovisnošću povezana financijska izdvajanja za javno zdravstvo.

Vezani članci WC-i u Ministarstvu zdravstva FOTO/VIDEO Beroš organizirao turu po WC-ima: Pogledajte kako izgledaju zahodi u Ministarstvu zdravstva! Vili Beroš i Andrej Plenković Socijaldemokrati od Plenkovića traže Beroševu smjenu: "Ako takav lijek postoji, ako je odobren, onda pravo na njega imamo i mi građani RH"

Kao jedna od najdugotrajnijih prijetnji našem društvu koja izravno i neizravno utječe na živote milijuna ljudi, zahtijeva uspostavu multidisciplinarnog i integriranog pristupa na nacionalnoj i lokalnoj te međunarodnoj razini što je temelj naše Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti za razdoblje od 2022. do 2030. godine", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, kako je Nacionalna strategija u završnoj fazi donošenja.

Na tom tragu, Vlada Republike Hrvatske će, na prijedlog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, u roku od 30 dana od dana prihvaćanja Nacionalne strategije u Hrvatskom saboru donijeti Akcijski plan djelovanja na području ovisnosti 2022. - 2026. kojim će se odrediti konkretni koraci za provedbu definiranih mjera.

Prema posljednjim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima, Hrvatska je iznad europskog prosjeka po konzumiranju ilegalnih droga među mladima. Konkretno, 21 posto učenika navodi da je barem jednom u životu probalo drogu, od kojih je najčešći kanabis.

Svaki peti učenik probao marihuanu

Također, prema uzimanju novih psihoaktivnih tvari, Hrvatska je iznad europskog prosjeka s 5,1 posto naspram 3,4 posto u EU. "Posebno je alarmantan podatak Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika koje pokazuje da je ukupno 17 posto naših petnaestogodišnjaka najmanje jednom u životu probalo marihuanu, što je gotovo svaki peti učenik te dobi", upozorava ministar.

"Postojeći negativni trendovi u konzumiranju droga te dinamično tržište koje velikom brzinom proizvodi nove psihoaktivne tvari, umnožavaju zdravstvene rizike za naše građane.

Moramo biti svjesni da prekomjerna uporaba različitih sredstava koje izazivaju ovisnost nije samo rezervirana za mlađu populaciju, već se pojavljuju i novi obrasci ponašanja svih dobnih skupina i stupnja obrazovanja uključujući i visokorizičnu uporabu alkohola i pušenja.

Sve navedeno se održava na kliničku sliku nacije koja pati od brojnih tjelesnih, psihičkih i društvenih posljedica što se mora promijeniti", izjavio je ministar Beroš.

Istaknuo je kako je navedena Nacionalna strategija usklađena s Nacionalnim planom razvoja zdravstva za razdoblje od 2021. do 2027. godine kao i reformskim mjerama koje su, među ostalim ciljevima, usmjerena na preventivne aktivnosti i usvajanje zdravih životnih navika.

Nacionalna strategija suzbijanja zlouporabe droga sadrži specifične, mjerljive, realne i dostižne ciljeve koji su u skladu i s međunarodnim inicijativama na europskoj razini kao i na razini Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Ujedinjenih naroda.

Predstavljanje ovih temeljnih odrednica će biti 27. lipnja na okruglom stolu u Hotelu Dubrovnik.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju