Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan Crvenog križa

Akcija za Palčiće iz Petrove traje i dalje: "Korak smo do cilja. Inkubatori su na putu za Hrvatsku"

Željka Vučko, organizatorica akcije za Palčiće iz Petrove bolnice
Željka Vučko, organizatorica akcije za Palčiće iz Petrove bolnice DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Damir Lončarević, neonatolog Petrove bolnice Damir Lončarević, neonatolog Petrove bolnice Foto: DNEVNIK.hr Volonteri Crvenog križa - 1 Volonteri Crvenog križa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Volonteri Crvenog križa - 2 Volonteri Crvenog križa - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Željka Vučko, organizatorica akcije za Palčiće iz Petrove bolnice Galerija 1/4 >>
Svjetski je dan Crvenog križa. Čak 40.000 volontera ima hrvatski Crveni križ, no zbog ugroze virusom, manje od 10% ih je ovih dana na terenu. A broj ljudi kojima treba pomoć, sve je veći.

Posljednja dva mjeseca 3500 volontera Hrvatskog crvenog križa pomogli su 90.000 zahvalnih domaćinstava. "Mislim da svatko može biti volonter, svatko ima nešto dobro u sebi što može prenijeti drugim ljudima na svoj način", smatra Juraj Pavlić, volonter Crvenog križa.

Pročitajte i ovo Roditelji prvi put vidjeli svoga Palčića - 1 Nakon potresa i korone Iskustvo koje će pamtiti cijeli život: Pogledajte dirljivi trenutak kad su roditelji prvi put ugledali svoje Palčiće iz Petrove Slika nije dostupna pogledajte video ''I mi bi da možemo'': HGSS snimio pjesmu za akciju ''Vratimo Palčiće u Petrovu''

"Bila je svojedobno inicijativa prema Poreznoj upravi da se poslodavcima koji imaju zaposlene volontere, odobri porezno rasterećenje, međutim, kriza nas je uhvatila bez tog rješenja", kazao je izvršni predsjednik te organizacije Robert Markt. U krizi autokuće daju automobile na korištenje, restorani šalju hranu. Svatko ima svoj, a crveni križ imamo svi.

Inkubatori na putu prema Hrvatskoj

Ni tri tjedna otkako je počela, akcija "Vratimo Palčiće u Petrovu" postigla je svoj cilj. Zbog golemog interesa za dresove na online aukcijama te brojnih donacija, već je prikupljeno više od četiri milijuna kuna.

Uplate i dalje stižu, iz minute u minutu cifra je sve veća, a koliko točno ona iznosi, kazala je gošća Dnevnika Nove TV, Željka Vučko, jedna od organizatorica cijele akcije.

"Stanje na računu je 4,381.000 kuna, dakle, rekla bih - korak smo do cilja", kazala je Vučko i dodala da se radi o akciji koju su pokrenuli ljudi.

"Mi koji smo pokrenuli samo smo je koordinirali i mi ne možemo samo tako zaustaviti ovaj val dobrote", dodala je i istaknula da su aparati već naručeni.

"Svi uređaji s popisa koji smo objavljivali su već naručeni. Inkubatori su na putu za Hrvatsku. Od polovice svibnja bi svi ti uređaji trebali stizati", kazala je Vučko.

U pozitivnom šoku

Damir Lončarević, neonatolog u bolnici u Petrovoj i osoba koja skrbi o Palčićima u prvim danima njihovih života kazao je kako nije očekivao ovakav odaziv građana.

"Mi smo iznimno ponosni na naše sugrađane koji su pokazali da se možemo ujediniti zbog viših ciljeva. U pozitivnom smo šoku, nismo očekivali ovakvu svotu", kazao je i dodao da su u početku akcije bili skromniji u popisu opreme koje trebaju.

Navodi da će naručeni uređaji poboljšati kvalitetu prvih dana malenih palčića. Za Palčiće se može nastaviti uplaćivati i dalje, akcija se nastavlja dokle god bude interesa, zanimljivo, potreban iznos već je skupljen, a nije još ni krenula online tombola, od koje se također puno očekuje.

Uplate donacija za hitno opremanje novog odjela Palčići primaju se na račun za posebne namjene i donacije: HR3324070001500333088, svrha uplate VRATIMO PALČIĆE U PETROVU.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene