Ekipa Nove TV zajedno s djelatnicima riječke Lučke kapetanije krenula je u nadzor riječkog akvatorija u sklopu koordinirane akcije 'Sigurna plovidba 2017-e' koja se provodila diljem Jadranske obale. U fokusu nadzora bila je brza vožnja glisera u blizini obale, ali se i provjeravalo i imaju li vlasnici brodica sve potrebne dokumente.


Djelatnici riječke lučke kapetanije imaju pune ruke posla. Problem je nastao već kod prve provjere. Ekipa Nove TV svjedočila je situaciji, rekao je Dalibor Ćemeljić iz Lučke kapetanije Rijeka, u kojoj su strani državljani koji su dobili dozvolu ne znaju voziti. Koliko je loša vožnja bila, svjedoči i činjenica da su se stranci više puta skoro sudarili u brod Kapetanije.

Vezani članci Gliser kojim se s otoka Brača prevozi pacijente na kopno Gradonačelnica Supetra objavila šokantne fotografije glisera kojim se prevoze pacijenti: ''Opasan za posadu, putnike... sve se raspada'' Pas Snimao prekrasan zalazak sunca, a onda je pas uspio pokvariti doživljaj i nasmijati mase

Diljem jadranske obale u četvrtak je provedena koordinirana akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe. Samo na riječkom području registrirano je 37 tisuća plovila.

"Na području Lučke kapetanije Rijeka do četvrtka je bilo 1000 pregleda. Od toga je bilo oko 160 prekršaja, što znači da je svaki šesti brod u prekršaju, a taj broj se povećava", rekao je Darko Glažar iz Lučke kapetanije Rijeka.

Kazne i do 15 tisuća kuna

Djelatnici Lučke kapetanije Rijeka, u društvu novinara Nove TV, provjeru su nastavili ispod Krčkog mosta, gdje je zabranjena brza vožnja gliserom. Djelatnici kompanije tamo su zaustavili vozilo na kojem su se našli turisti iz Slovenije.

"Mora imati plaćenu vinjetu... i mora imati plaćeno osiguranje od same brodice", objasnio je Vatroslav Tomić, djelatnik Kapetanije. Oni koji poštuju pravila smatraju kako bi ovakvih provjera trebalo biti više.

"Ovo je super. Premalo ih je za mene, ja sam svaki dan na moru i mislim da bi ih još moglo biti", nakon obavljene kontrole rekao je Draž iz Slovenije.

Ako Vas lučka kapetanija uhvati da glisirate tamo gdje ne bi smjeli, prijeti vam kazna od 1500 pa sve do 15 tisuća kuna. Djelatnici kapetanije pri svakom postupanju provjeravaju ima li vlasnik plovila sve važeće dokumente.

Samo prošle godine na Jadranu bilo je 11 sudara plovila, a ta brojka ove godine nažalost neće biti manja. Manje je divljanja, čini se, samo kada su kontrole najavljene.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju