Gadost, bezobrazluk i kriminal, tako bi se najjednostavnije moglo opisati sve ono što je Europol pronašao u velikoj akciji u kojoj su otkrili tisuće tona krivotvorene hrane i pića.

Galerija Stara tuna i tuna obojena kemikalijama (Foto: Europol) +0 Zaplijenjene su tone hrane (Foto: Europol)

Istraga pod nazivom OPSON VII trajala je četiri mjeseca u 67 zemalja (među kojima je bila i Hrvatska), a rezultirala je oduzimanjem više od 3600 tona i 9,7 milijuna litara hrane i pića.

Hrvati nemaju povjerenja

Vezani članci Školarci poljoprivrednici - 3 Osječki školarci sami proizvode hranu: Od voća i povrća rade gotove proizvode koje prodaju Uhićenje Hrvata u Madridu VIDEO Pogledajte snimku uhićenja Hrvata u Madridu: Pao jedan od najtraženijih bjegunaca

''Nažalost, koliko god mi zakona donosimo, varalica će uvijek biti i pokušat će plasirati hranu koja nije adekvatna. Na nama je da vraćamo povjerenje potrošača u ono što mogu kupiti i pojesti'', rekla je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu (SDP).

Hrvati - nemaju povjerenja. Posljednja istraživanja pokazala su kako je više od 90 posto Hrvata zabrinuto zbog prijevara s hranom, a taj je podatak smjestio u sam vrh najzabrinutijih europskih građana.

Europolova akcija pokazuje da opreza nikad dosta. ''Potrošač se može najviše zaštiti informiranjem i edukacijom i najveći zaštitnik je sam sebi'', rekao je Igor Vujović iz udruge ''Potrošač''.

U laboratoriju na Andriji Štamparu otkrivaju krivotvorenu hranu. ''Potrebne su sofisticirane analitičke tehnike koje mogu dokazati da je stvarno autentična hrana'', rekao je Dario Lasić iz Laboratorija za kemijske analize hrane.

Potrošačima ostaje vjerovati deklaracijama. I kupovati domaće.

Uhićeno 749 osoba

Europski policijski ured objavio je kako je napravio 41.000 provjera u trgovinama, supemarketima, zračnim lukama, morskim lukama i industrijskim postrojenjima. U okviru istrage privedeno je ili uhićeno 749 osoba u brojnim zemljama.

"Rezultati ove akcije pokazuju što se sve može postići kako bi se zaštitili kupci kada se udruže snage i pokrenu koordinirane akcije", kazao je Jari Liukku, šef Europskog centra za organizirani kriminal Europola, dodajući da je riječ o koordiniranoj akciji i prekograničnoj suradnji kako bi se kupcima osiguralo da ono što dođe na njihov tanjur bude sigurno.

"Raskrinkali smo gotovo 50 kriminalnih mreža uključenih u proizvodnju krivotvorene hrane i pića i spriječili stavljanje potencijalno smrtonosnih proizvoda na tržište", kazao je Daoming Zhang, šef Interpolova odjela za ilegalna tržišta.

"Obujam zaplijenjenih proizvoda podsjetnik je javnosti da moraju ostati oprezni po pitanju što kupuju i odakle stiže roba", naglasio je.

Istraga OPSON VII i koordinirana akcija provedena je uz pomoć mreže na prijevare hranom u 11 europskih zemalja kako bi se otkrile ilegalne prakse vezane uz tunu. Ovo je prvi put da je istraga išla na točno određeni proizvod, a odnosila se na prodaju tune namijenjene konzerviranju kao svježe. U tim je slučajevima tuna tretirana kemijskim tvarima koje bi promijenile boju tune koja je dobila svježi izgled. Ukupno je zaplijenjeno više od 51 tone tune. Hrvatska nije među zemljama u kojima se provjeravala tuna.

Iz Carinske uprave potvrdili su za Dnevnik Nove TV kako su sudjelovali u operativnoj akciji OPSON VII te da su provodili pojačane mjere nadzora od 26. ožujka do 31. ožujka 2018. godine. Pod time, pojašnjavaju, misle na "provjeru ispravnog deklariranja roba, podrijetla robe, ispravnosti priložene dokumentacije koja prati robu pri uvoznom carinjenju kao i uporabu zaštićenih žigova i ambalaže".
 
Navode da "tijekom provedbe aktivnosti iz djelokruga rada Carinske uprave nisu utvrđene nepravilnosti s aspekta carinskih mjera (...). Carinska uprava nije nadležna za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane, već je isto u nadležnosti Sanitarne inspekcije, Ministarstva zdravstva. Isto tako, i pri uvozu roba kao što su hrana i piće, prije provođenja mjera carinskog nadzora pri uvozu takve robe, Granična sanitarna inspekcija nadležna je obaviti nadzor iste".


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju