Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova hrvatska vlada mora kao prioritete odrediti istrage i procesuiranje ratnih zločina, poručio je Amnesty International premijeru Zoranu Milanoviću.


'Hrvatska se mora suočiti sa svojom prošlošću kako bi mogla krenuti naprijed', rekla je Nicola Duckworth, direktorica AI za Europu i Središnju Aziju.

Vezani članci Ilustracija Objavljeno veliko izvješće o ratnim zločinima Rusije: Od ubojstava i mučenja do deportacije djece i "poziva Putinu" Ilustracija Nisu spriječili ubijanje civila i paljenje kuća: Srpski zapovjednici optuženi za ratne zločine

'Novoizabrana vlast mora iskoristiti šansu da prekine s greškama koje su činili njihovi prethodnici i provede brze, sveobuhvatne i neovisne istrage i procesuiranje ratnih zločina', rekla je Duckworth. Prema njezinim riječima, iako se u javnosti pojavljuju informacije i sumnje protiv nekih visokih političkih i vojnih dužnosnika, istrage nisu provedene.

AI pritom posebno spominje Vladimira Šeksa o čijoj se navodnoj zapovjednoj odgovornosti za zločine u Istočnoj Slavoniji govorilo, kako navodi AI, tijekom suđenja Branimiru Glavašu, te generala Davora Domazeta Lošu u vezi zločina u Medačkom džepu 1993. godine. Prema Amnestyju, informacije o mogućoj odgovornosti protiv Domazeta Loše pojavljivale su se u sudskom procesu protiv Rahima Ademija i Mirka Norca.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju