Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog više stotina milijuna kuna duga

Agrokor dobio pravnu bitku protiv Sberbanka, no tužio ih Frank

Pravne bitke zbog Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Pravne bitke zbog Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pravne bitke zbog Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pravne bitke zbog Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pravne bitke zbog Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pravne bitke zbog Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pravne bitke zbog Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pravne bitke zbog Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pravne bitke zbog Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pravne bitke zbog Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pravne bitke zbog Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
Dok se politika lopta s Agrokorom - u ekonomskom dijelu priče - Agrokor je dobio još jednu pravnu bitku protiv ruskog Sberbanka pred domaćim pravosuđem, ovaj put pred visokim trgovačkim sudom.

S optužbama protiv Lex Agrokora nastavlja odbjegli Ivica Todorić. U novom blogu iz Londona naveo je svojih 11 primjera protuzakonitosti. "Pod krinkom izbjegavanja 'sistemskog rizika' izvanredni povjerenik može plaćati stare i nove dugove vjerovnicima prema vlastitom izboru. Na taj način je Ramljak kupovao i osiguravao podršku bitnih vjerovnika koje je sam izabrao u privremeno vjerovničko vijeće. Također, na navedeni način podmirila su se potraživanja prijatelja (vjerovnici u vlasništvu Questusa, Atlantic grupa…)", napisao je Todorić.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Oglasio se sud Nobilo potvrdio preokret u slučaju Agrokor: Palo ključno vještačenje protiv Todorića, pada cijeli slučaj?

Sudu se žalio i nezadovoljni Frank. Traže da se prisili izvanrednu upravu da objavi čak 8 tajnih dodataka na ugovor o roll-up kreditu, koliko je starog duga zajedno s graničnim dugom dosad plaćeno pojedinim dobavljačima, te uvjete koji su dobavljačima postavljeni za povrat starog duga. "Ovime smo željeli ukazati na nužnost potpune transparentnosti procesa što je ključno za nagodbu te je u interesu svih vjerovnika, kao i potrebu imenovanja stalnog vjerovničkog vijeća", priopćili su iz Franka.

Ruski Sberbank doživio je pravni poraz i pred visokim trgovačkim sudom. Sud je potvrdio da je plaćanje starih dugova dobavljačima novcem iz roll-up kredita po zakonu.

Predstavnica dobavljača u vjerovničkom vijeću je bez komentara na nezadovoljstvo iz Franka. "Sve je iskomunicirano na udruzi dobavljača odnosno na koordinacijama dobavljača dok sam ih ja vodila i svi kriteriji su tamo glasovani i većinom glasova su prihvaćeni", rekla je Marica Vidaković prije nekoliko dana uoči sastanka u vladi oko novog povjerenika.

Iz izvanredne uprave odgovaraju kako Frank, kojemu je plaćeno više od 50 milijuna kuna dugova za robu, koristi pravna sredstva u borbi za svoje interese u nagodbi.

"Problem Francka, međutim, nisu neplaćeni računi koji se odnose na isporučenu robu, već više od 480 milijuna kuna duga po financijskim mjenicama i cesijama koji je nastao tijekom poslovnog odnosa Francka i Agrokora u prijašnjim godinama", priopćila nam je izvanredna uprava Agrokora.

Nakon što je prodana Todorićeva Villa Castello za više od 9 milijuna eura izvanredna uprava je obustavila rasprodaju jer su i jahta, i helikopter i većina ostale imovine založeni za neki od kredita. Rasprodaju nastavljaju nakon nagodbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene