Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pionir zapadnog Balkana'

Agencije: Potpis ugovora je nagrada Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetske i regionalne novinske agencije, koje su izvijestile da je Hrvatska potpisala ugovor o pristupanju EU ističu da je svojim reformskim naporima Hrvatska pokazala put koji zapadni Balkan treba slijediti.

Austrijska agencija APA u petak je emitirala kronologiju 'Dug hrvatski put u EU', tekst 'Deset godina od kandidature do pristupa' u kojem nabraja sve hrvatske napore i nevolje na putu pregovora te zaseban tekst o graničnom prijeporu sa Slovenijom.

U vijesti iz Bruxellesa APA citira riječi premijerke Jadranke Kosor da se potpisivanjem Hrvatska 'vraća kući kojoj je uvijek i pripadala'.

Potpis ugovora nagrada je Hrvatskoj za njezine 'duboke demokratske i gospodarske reforme', piše Reuters.

'Bruxelles se nada da će hrvatski primjer uvjeriti zemlje Balkana da se reforme isplate i da će one ubrzati demokratsku tranziciju', piše Reuters. Dodaje da je upravo to u svome govoru naglasio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Već samim potpisom Hrvatska postaje sudionica većine sastanaka članica EU-a i aktivni promatrač što počinje već današnjim summitom, piše slovenska agencija STA.

Izdvaja da je premijerka Jadranka Kosor u svome govoru podsjetila na slovensku blokadu hrvatskih pristupnih pregovora 2009., te je 'radosna što je sa slovenskim kolegom po dužnosti, Borutom Pahorom uspjela riješiti to pitanje koje je 18 godina bilo otvoreno'.

'Hrvatska je pionir', koji je pokazao da budućnost cijelog zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji, prenosi Reuters, dok francuska agencija AFP citira Rompuyeve riječi da se do 'datuma pristupa reforme moraju nastaviti'.

AFP napominje da su hrvatski pregovori bili jako dugi te da je EU, poučen primjerom prebrzog primanja nedovoljno pripremljene Bugarske i Rumunjske, prema Hrvatskoj primijenio nadzorni sustav kojim se želi osigurati da će ona nastaviti reforme do srpnja 2013.

I srbijanska agencija Beta u izvješću izdvaja riječi hrvatskog predsjednika Ive Josipovića o predanosti Zagreba da 'nastavi reforme s novim poletom'.

Beta citira i premijerku Kosor da je današnji potpis 'vrhunac afirmacije Hrvatske na međunarodnoj sceni' i 'da hrvatski jezik postaje 24. službeni jezik EU-a'. Citira i premijerkine riječi da 'Hrvatska otvara vrata susjednim zemljama za ulazak u EU' te da će Hrvatska 'podržati njihove reformske napore'.

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek očekuje da građani Hrvatske na referendumu o pristupanju glasuju za ulazak u Europsku uniju te da Hrvatska 'bude uzor regiji', piše u svome izvješću srbijanska agencija Tanjug.

Tanjug citira i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa kako je 'Hrvatska najbolji dokaz' koliko je politika proširenja EU snažna i uspješna. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjedni skup protiv EU 'Samo izdajnici vode narod u kuću koja gori' Slika nije dostupna Povijesni čin Bebić: U pregovorima je i Sabor imao veliku ulogu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene