Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP i HNS negativno o tržišnom natjecanju

'Agencija ne kažnjava nego štiti monopoliste'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni saborski klubovi SDP-a i HNS-a negativno su danas ocijenili rad Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja u 2008., ustvrdivši da nije dovoljno učinila na suzbijanju monopola na tržištu. HDZ je pak, u potpunosti podržao izvješće Agencije i pohvalio njezin rad.

'Agencija ne zaslužuje prolaznu ocjenu', poručio je Gordan Maras iz SDP-a, ocijenivši da Agencija štiti, umjesto da kažnjava monopoliste, posebno velike trgovačke lance, a sve nauštrb malih poduzetnika. 'Zbog nedozvoljenog ponašanja stradavaju mali poduzetnici, a veliki igrači prolaze bez ikakvih sankcija i rade što žele', poručio je Maras i prigovorio i izostanku reakcije Agencije na, kako je rekao, monopol T-HT-a na telekomunikacijskom tržištu, odnosno na Zakon o elektroničkim komunikacijama 'koji vodećem operateru dopušta da u šaci drži sve ostale'.

Pročitajte i ovo Krešimir Renzo Prosoli i Darko Hibler Dokaz poslovne izvrsnosti Real grupa na putu poslovne izvrsnosti uz certifikate za upravljanje kvalitetom i informacijsku sigurnost Slika nije dostupna u osijeku Zapošljavanje "preko veze": Određen istražni zatvor za četvero uhićenih u Agenciji za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima

Gorana Beusa Richembergha iz HNS-a smeta to što Agencija, po njegovom mišljenju, ne reagira na monopol Tiska na prodaju novina i cigareta, uvjeren da takva praksa uništava 80 posto malih trgovina. 'Tko god ne pristane na uvjete Adris grupe ne može doći do cigareta, a tko se ne dogovori s Tiskom do novina', ocijenio je. Agenciji je zamjerio i neučinkovitost, izračunavši da je na poslovima tržišnog natjecanja u godinu dana riješeno tek 9,3 predmeta po zaposleniku, a na poslovima državnih potpora samo 7,3 po zaposleniku. 'To je naprosto nevjerojatno. Ispada da je zaposlenicima na poslovima tržišnog natjecanja trebalo 24 radna dana da riješe jedan predmet, a onima na poslovima državnih potpora čak 30 radnih dana', kazao je Richembergh.

Suprotno oporbenim prozivkama, vladajući klubovi dali su punu potporu izvješću Agencije i njezinu radu, ocjenjujući ga učinkovitim i transparentnim. Krešo Filipović iz HDZ-a naglasio je da iz izvješća proizlazi kako su Vlada i Sabor, dajući potporu radu agencije i donoseći prateće zakone, slobodu tržišnog natjecanja prepoznali kao presudnu važnost i pokretačku snagu gospodarstva. Pohvalio je rad zaposlenika Agencije, ističući da su njezini zaposlenici lani 'ažurno i kvalitetno' odradili sve planirane zadaće, te da o kvaliteti odluka Agencije svjedoči i podatak da ih je sve potvrdio Upravni sud.

Izvješće je podržao i IDS-ovac Damir Kajin koji se upitao kako to da brodogradilišta loše posluju iako im je država odobrila 4,2 milijarde kuna potpora. 'S druge strane, pulski Uljanik nije dobio ni kunu potpore, a posluje bez gubitaka', naglasio je Kajin. Pročitavši iz izvješća većinu negativnih pokazatelja koje je o poslovanju većine brodogradilišta zabilježila Agencija, Kajin je ustvrdio kako iz svega proizlazi da se unaprijed znalo da je prvi krug privatizacije brodogradilišta osuđen na propast. 'Pitanje je samo koga se natječajem trebalo obmanjivati i treba li zbog toga i stanja u brodogradnji, ali i u Podravci i HEP-u, odgovornost snositi ministar gospodarstva', kazao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene