Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afrea Agrokor

Plenković tajnovit oko novog povjerenika

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Iz dana u dan raste pritisak na Vladu da što prije izabere novog povjerenika za Agrokor. Premijeru Andreju Plenkoviću se s druge strane ne žuri pa odluku najavljuje tek kad sve bude dogovoreno i potvrđeno i nakon što se obave konzultacije s vjerovnicima. Iz sektora poljoprivrede već stižu i novi zahtjevi za nasljednika Ante Ramljaka.

Oko novog povjerenika premijer je i dalje tajnovit. Zainatio se pa, osim poruke da se vode diskretni razgovori s kandidatima, ne želi otkriti ni jedan detalj.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Slika nije dostupna Jandroković: ''To su sve sporedne stvari i skupljanje jeftinih političkih bodova''

''Neću vam ništa reći, ni drugim nestrpljivima neću ništa reći o tome'', kaže Plenković. Novi povjerenik nagodbu bi trebao nastaviti u smjeru u kojem je počeo sada vršitelj dužnosti Ante Ramljak.

''Ovo je nova situacija. Imamo odgovornost da pronađemo način da se proces dovrši do kraja u odgovarajućim zakonskim rokovima s temeljnim ciljem nagodbe i održivosti radnih mjesta poslovanja kompanija i rješenja s kojim će svi dionici ja bih rekao biti što manje nezadovoljni'', kazao je Plenković.

Udruga poljoprivrednika već ima nove zahtjeve za budućeg povjerenika. Traže da tvrtke koje su važne za poljoprivredu poput Dukata, Vindije ili Paške sirane u nagodbi ne moraju oprostiti više od 20 posto dugova.

''Zato što su to tvrtke koje imaju oko devet tisuća kooperanata malih i srednjih OPG-ova. Ako one to preliju na njih, bojimo se da će doći do zatvaranja tih OPG-ova'', objašnjava Sebastijan Svat iz Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Ovakvi zahtjevi bit će predmet pregovora između Agrokorovih vjerovnika prije nagodbe. Nagodba je još jako daleko, ističe poslovni stručnjak Danko Sučević, jer se još ne zna ni tko će sve od vjerovnika glasovati za ili protiv sklopljene nagodbe.

''Kad se ne zna tko će glasati, ne zna se s kime trebamo pregovarati. Ne zna se tko ima koliku moć u tim pregovorima, a pregovori u vezi s nagodbom se uvijek vode na taj način da se postiže većina. Znači rade se kompromisi s ciljem postizanja većine'', rekao je Sučević.

Za svakog od brojnih vjerovnika cilj je nagodbom izgubiti što manje novca. U tim pregovorima su s jedne strane financijske institucije, dobavljači s druge, a tu su i mali dioničari. Ako jedan vjerovnik gubi manje, drugi će morati izgubiti više. Zato je pred novim povjerenikom težak zadatak.

''Postići povjerenje sa svim vjerovnicima, odnosno grupama vjerovnika kako bi mogli što lakše doći do nagodbe'', dodaje Sučević.

Početkom slijedećeg tjedna očekuje se sastanak premijera s vjerovnicima oko novog povjerenika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene