Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačan zaključak

Afera Tajne službe: Nije bilo nezakonitog prisluškivanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost donio je zaključke o aferi koja je prije mjesec dana potresala Hrvatsku.

Policija i tajne službe nisu nezakonito prikupljale ispise telefonskih poziva no Hrvatskoj je s tom pričom nanesena velika šteta, konačan je zaključak Saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Na Odboru je preglasavanjem izglasan zaključak iz pera SDP-ovca Igora Dragovana. Tomislav Karamarko nije bio na Odboru, već je HDZ priložio izdvojeno mišljenje. Kako je kazao Miroslav Tuđman, inače predsjednik Odbora, i oni smatraju da nezakonitosti nije bilo. No Tuđman tvrdi kako postoji problem ne nadzora policijskih zahtjeva po kojima je postupao OTC.

'Glavni prijepor je bio oko tri stvari o kojima se raspravljalo, s jedne strane je li bilo zakonitosti ili nezakonitosti, s druge strane tko je odgovoran za curenje informacija i treći stav koji je odbor odgodio za jedno buduće vrijeme, to je o funkcionalnosti postojećeg sustava nacionalne sigurnosti na čemu se inzistira u mome izvješću', rekao je Tuđman.

''Nije bilo nezakonitosti u izlistima telefonskih poziva, a treba napomenuti da je to isto utvrdio i Ured vijeća za nacionalnu sigurnost', dodao je Dragovan.

>> Sjednica oko Afere Tajno prisluškivanje: Nije utvrđeno je li bilo nezakonitosti

Zaključci vlasti i oporbe zapravo se razlikuju samo po dijelu gdje SDP-ov zaključak, koji i je usvojen, spominje činjenicu da je jedan član odbora, no ne navode koji, imao pristup klasificiranom dokumentu prije ostalih. Svima je sporno curenje informacija u medije kojima je, kako kažu, napravljena atmosfera straha i nanesena šteta Hrvatskoj.

Zaključeno je da je pristup tajnom dokumentu imalo četvero ljudi, a na upit novinarke Nove TV što će biti s istragom o tome tko je tajne dokumente dao u javnost, Igor Dragovan je poručio kako je to u djelokrugu Državnog odvjetništva.

HDZ se požalio i kako je preglasan u zahtjevu da se u trotjednoj istrazi Odbora razgovara s ministrom Rankom Ostojićem, ali i s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i ravnateljem policije Vladom Dominićem jer bi, tvrde, svi oni trebali biti koordinirani.

Na sjednici gdje je glasovano o ovoj aferi nisu nazočili Damir Kajin, Tomislav Karamarko i Milijan Brkić.

Karamarko: Svaki pučkoškolac bi složio mozaik o aferi

Karamarko je kasnije izjavio da se HDZ ne slaže sa zaključcima Odbora, a svoj izostanak sa sjednice opravdao je 'važnijim poslom', tj. sklapanjem koalicije s Blokom umirovljenici zajedno. Kaže da bi ionako bili preglasani, jer u Odboru nemaju većinu.

Upitan o zaključku Odbora da je jedan njegov član, a tu se aludira na Karamarka, imao uvid u klasificirani dokument i boji li se da će DORH pokrenuti istragu, predsjednik HDZ-a rekao je da je vidio taj zaključak koji je, drži, kontroverzan sam po sebi. 'Aludiraju na moju konferenciju za novinare ovdje gdje sam, na osnovu onog što su pričali predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran MIlanović i onoga što je objavio Večernji list i izjavila policija, napravio svoj mozaik', rekao je Karamarko dodajući da bi isto napravio i svaki pučkoškolac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene