Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Negiraju da je bilo mita

Afera 'sir i vrhnje': Osumnjičeni odbacili krivnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor tvrtke 'Niskogradnja Sesvete' Luka Sabljić, bivša voditeljica Odjela nabave u Zagrebačkim cestama Nada Hećimović te vlasnik poduzeća 'Inter Ing' Boris Videc danas su na zagrebačkom Županijskom sudu odbacili USKOK-ove optužbe da su u aferi 'sir i vrhnje' davali mito, zlouporabili ovlasti, protuzakonito posredovali i krivotvorili službene isprave.

Neobičan naziv afera je u medijima dobila zbog sumnje da su kooperanti Zagrebačkih cesta financirali predizbornu kampanju stranke Samostalnost i napredak bivšega glasnogovornika Holdinga Nenada Ivankovića koji je sir i vrhnje dijelio po zagrebačkim tržnicama. USKOK i policija su u Zagrebačke ceste ušli u travnju 2008. nakon prijave tadašnjeg direktora Igora Rađenovića koji je na čelo tvrtke došao osam mjeseci ranije. U optužnici, pročitanoj na početku današnjeg suđenja, Sabljića se tereti da je Rađenoviću ponudio mobitel i bocu rakije kako bi ubrzao naplatu 317 tisuća kuna koje je njegova tvrtka potraživala od Zagrebačkih cesta.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Ilustracija USKOK potvrdio Optužen trojac: Obilazili bankomate u ime Fine, tražili mito i krivotvorili dokumente

Nadu Hećimović USKOK smatra odgovornom jer je od vlasnika 'Inter Ing-a' tražila da plati promidžbeni sir i vrhnje i sve provede kroz svoje poslovne knjige zaprijetivši mu da bi Zagrebačke ceste, u suprotnom, mogle prekinuti poslovnu suradnju s njegovom tvrtkom. Trećeokrivljeni Videc, stoji u optužnici, na to je pristao i mljekarskoj tvrtki platio više od 35 tisuća kuna, nakon čega je u dogovoru s Nadom Hećimović prefakturirao taj račun i od Zagrebačkih cesta naplatio više od 57 tisuća kuna. Svjedočeći pred sucem Željkom Horvatovićem, Ivanković je kazao da se kao gradski vijećnik, poput čelnika ostalih stranaka, gradskim tvrtkama obratio za predizborne donacije, ali da ne zna kako se za njih osiguravao novac.

Bivši šef Zagrebačkih cesta Rađenović prisjetio se da mu je Sabljić, nudeći mu mito, poručio da samo treba biti dobar sa njim i da će 'sve biti u redu'. Dva mjeseca nakon što su policija i USKOK u travnju 2008. počeli istraživati poslovanje Zagrebačkih cesta Rađenović je pretučen ispred stana u Novome Zagrebu, a dvojica napadača su uhvaćena i pravomoćno osuđena na po tri godine zatvora. No, do danas se nije otkrilo tko je nasilnicima platio 3000 eura i naručio napad. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene