Milan Bandić
Milan Bandić Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Nastavljeno je suđenje Milanu Bandiću u aferi Agram.


Suđenje Milanu Bandiću i njegovim suoptuženicima u aferi Agram u ponedjeljak je nastavljeno svjedočenjem Željke Šurbek Deduš iz kadrovske službe u Zagrebačkom holdingu, koja je kazala da nije provjeravala diplome i da su se zaposliti mogli i oni s neodgovarajućom stručnom spremom.

Vezani članci Suđenje talijanskoj mafiji Mučni detalji s gigantskog suđenja: Mrtvi dupini, psi i glave koza, spaljivanje i asfaltiranje ubijenih... Milan Bandić Nastavljeno suđenje Milanu Bandiću u aferi Agram, svjedok Đukanović: "Za te poslove nikad nismo dobili novac"

Svjedočivši na okolnost nezakonitih zapošljavanja Dijane Mohović, Vice Gulama i Stjepana Benka, Šurbek Deduš je izjavila da je za ni jedno od njih nije provjeravala dostavljene podatke niti odgovara li njihova stručna sprema navedenim koeficijentima.

''Mi smo dobivali popratnu dokumentaciju u kojoj se navodilo ime i prezime radnika, godina rođenja, je li primljen na određeno ili neodređeno, na koje je radno mjesto primljen. Preslike svjedodžbe ili diplome nije bilo, no navodilo se ima li srednju, višu ili visoku stručnu spremu'', kazala je pomoćnica direktora Službe za upravljanje ljudskim resursima, razvojem i korporativnim komunikacijama u direkciji Zagrebačkog holdinga.

Šurbek Deduš je dodala da je posao njezine službe bio provjera dokumenata po sistematizaciji radnih mjesta i koeficijentima te da su podaci o nečijoj stručnoj spremi proizlazili iz dokumenata o zapošljavanju. ''Moj je posao bio da provjerim zadovoljava li netko uvjete'', rekla je svjedokinja koja sudskom vijeću nije mogla pojasniti kako se može provjeriti zadovoljava li netko uvjete bez uvida u presliku njegove diplome.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu gradasud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada prošle godine.

Bandić i njegovi suoptuženici od početka odbacuju krivnju, osim dvojice koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Krajem ožujka 2019. optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju