Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera se nastavlja

Aflatoksin OPET pronađen u mlijeku! Evo koja su povučena s polica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afera s Aflaktosinom u trajnom mlijeku se nastavlja. Prema novim podacima Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja iz prodaje se, zbog povećane koncentracije tog toksina, povlače trajna mlijeka iz Dukata i Megglea.

Od 12 ispitanih uzoraka trajnog mlijeka iz maloprodajnih dućana s područja Zagreba, u njih četiri su pronađene nedopuštene količine Aflatoksina M1, dva su proizvedena u Hrvatskoj (Dukat , Meggle), a dva u Bosni i Hercegovini (Mercator i robne marke Lidl), rečeno je na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja. Najviše je Aflatoksina pronađeno u trajnom mlijeku Meggle (0,364 ) rečeno je na presici. Slijedi mlijeko iz Tuzle Mercator s 0,152 Aflatoksina, Dukat s 0,081 i Lidl s 0,074 mikrograma Aflatoksina u mlijeku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka mljekarama Jakovina izgubio živce: 'Gospodo, mogli ste nas na vrijeme obavijestiti!' Slika nije dostupna Skupi dodaci za prehranu krava Seljaci u šoku: Prekinut otkup mlijeka! Evo kolika je cijena opstanka!

Sanitarna je inspekcija stoga poslala nalog da se s polica trgovina odmah povuku slijedeća trajna mlijeka:

- trajno mlijeko Dukat  s 3,8 posto mliječne masti, rok trajanja do 15.05.2013.)

trajno mlijeko Meggle s 2,8 posto mliječne masti, rok trajanja do 03.08.2013.

trajno mlijeko Mercator s 2,8 posto mliječne masti, rok trajanja do 16.05.2013.

i

- trajno mlijeko robne marke Lidl s 2,8 posto mliječne masti, rok trajanja do 30.06.2013.

Svi su uzorci poslani na daljnju analizu u Beč, a stroge kontrole kvalitete mlijeka nastavljaju se provoditi, rečeno je na konferenciji za medije Ministarstva zdravstva.

Podsjećamo, dopuštena količina Aflatoksina u mlijeku je 0.05 mikrograma po litri, što je po EU standardima. To je inače jedan od najopasnijih toksina i kancerogenih tvari u namirnicama uopće. Kontrola svih sirovina jedina je učinkovita mjera predostrožnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene