Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Advent u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća na Manduševcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ususret Božiću, početak došašća i ove je godine obilježen tradicionalnim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu oko zdenca Manduševca na središnjem zagrebačkom trgu, čime je i službeno u subotu navečer počela manifestacija Advent u Zagrebu.

Službu riječi predvodio je zamjenik biskupa vikara za grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj i župnik župe Svete Marije na Dolcu prečasni Zlatko Golubić, a svečanosti su, uz mnoštvo građana, sudjelovale zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek i Vesna Kusin te predsjednik zagrebačke Skupštine Darinko Kosor.

Pročitajte i ovo Opljačkana pošta, ilustracija Usred dana U popularnom trgovačkom centru maskirani razbojnici opljačkali zaposlenika pošte Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić"

"Dojmio me se broj sugrađana okupljenih oko Manduševca na prigodnom programu", izjavila je Švaljek novinarima nakon obreda, najavivši bogat ovogodišnji program: Fuliranje u Tomićevoj, klizanje na Tomislavovom trgu te, prvi put, klasičnu glazbu s pojedinih balkona u gradskom središtu.

Darinko Kosor paljenje prve adventske svijeće nazvao je duhovnim i simboličnim događajem i pozvao Zagrepčane da se ovih dana sjete sugrađana u potrebi.

Peta po redu manifestacija Advent u Zagrebu, u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, trajat će do prvih dana iduće godine. Uz niz već poznatih i uspješnih sadržaja, ove će godine kod zagrebačkog Glavnog kolodvora biti otvoren srebrno-bijeli Ledeni park s klizalištem.

U Turističkoj zajednici Grada Zagreba ističu veliko zanimanje domaćih i stranih turista za tu manifestaciju, posebno iz Velike Britanije, Italije, te Slovenije, čijem glavnom gradu Ljubljani Grad Zagreb ove godine daruje božićno drvo s hrvatskim ukrasima - tradicionalnim drvenim igračkama u velikim prozirnim kuglama, kakvo je prijašnjih godina darovao Beču, Rimu, Berlinu i Budimpešti.

Troškovi Turističke zajednice za ovogodišnji Advent u Zagrebu slični su lanjskim i kreću se oko tri milijuna kuna, od čega 1,5 milijuna kuna ide za Ledeni park na Tomislavovom trgu s klizalištem, a još oko 1,5 do 2 milijuna kuna utrošit će za promociju manifestacije.

Uz zagrebačku Turističku zajednicu u organizaciji sudjeluju Grad, Koncertna direkcija Zagreb, brojne kulturne ustanove, ugostitelji i trgovine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene