Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HSLS je danas odlučio da će u Vladi sudjelovati aktivno, a predsjednica HSLS-a obnašati će dužnost potpredsjednice Vlade za unutarnju politku, objavljeno je nakon sjednice predsjedništva te stranke na kojoj je nakratko bio i mandatar nove Vlade Ivo Sanader.


"Pozdravljam činjenicu i veselim se jako što ćemo surađivati gospođa Adlešić i ja u Vladi", rekao je Sanader novinarima nakon sjednice HSLS-a", na koju je u društvu budućeg predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, došao, kako je rekao, popiti kavu na poziv predsjednice HSLS-a.

Vezani članci Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 5 Proučili smo što Vlada planira s novcem iz EU: Obećali otvoriti sto tisuća radnih mjesta, ono što predviđaju za obnovu od potresa tek je kap u moru

Sanader je kazao kako lista HSLS ulazi u Vladu za razliku od 2003. Mislim da će to biti dobitak s iskustvom Adlešić iz prethodnog mandata te će na neki način biti nastavak posla koji je imala u vrijeme koalicijske Vlade, rekao je Sanader.

Budući da je Adlešić bila i potpredsjednica Sabora dobivamo iskusnog člana Vlade, ustvrdio je Sanader, dodavši kako se tome osobno veseli.

Predsjedništvo je donijelo odluku da u Vladi ovaj put sudjeluje
aktivno, bilo s ministarstvom ili mjestom potpredsjednika Vlade što je je također prihvatljivo, kazala je Adlešić, dodavši kako je to za njezinu stranku velika odgovornost.

Upitana je li to vrući krumpir koji je prihvatila nakon odlaska
predsjednika HSS-a Josipa Friščića u Sabor, kazala je da su svi krumpiri prilično vrući s obzirom na mandat koji je pred njima.

Adlešić je rekla da vezano uz Sabor nisu imali ultimatume, ali da su za potporu Vladi tražili mjesto u Vladi.

Sanader je rekao da se zadržavaju svi dosadašnji članovi u širem smislu Vlade, odnosno državni tajnici i pomoćnici, koji po novom zakonu idu na natječaj i bit će direktori. 

Što će se tiče javnih poduzeća to ćemo dogovarati, ali to nije bio predmet današnjih razgovora. Nema razloga, ako želimo jači HSLS u Vladi, da diramo nešto što je dosad bilo, istaknuo je.

Nova vlada imat će dva potpredsjednika i dva ministarstva više. No, ustvari će Vlada biti povećana za tri člana budući da potpredsjednik Polančec preuzima portfelj gospodarstva, rada i poduzetništva, rekao je Sanader.

U novom Ministarstvu regionalnog razvoja, vodopskrbe i šumarstva bit će četiri uprave iz dosadašnjeg Kalmetinog ministarstva te šumarstvo i vodooposkrba iz dosadašnjeg ministarstva poljoprivrede, a vodit će ga Petar Čobanković.