Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor o Zakonu o sprječavanju nereda

Adlešić: Cilj je sankcionirati huligane, ne navijače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Navijač i ljubitelj športa nema nikakvog razloga strijepiti od zakona, poručila je danas potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, predstavljajući u Saboru prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

'Zajednički nam je cilj da se sankcioniraju huligani, a ne navijači koje treba štititi od huligana', kazala je Adlešič, izvijestivši da je Vlada, nakon posljednjeg sastanka s predstavnicima Hrvatskog nogometnog saveza, navijačkih udruga te stručnjaka, s prijedloga povukla hitnost postupka pa će ga Sabor na aktualnoj sjednici raspraviti u dva čitanja.

Pročitajte i ovo Sukob navijača Hajduka s policijom - 2 Policija utvrđuje činjenice U neredima nakon utakmice Lokomotive i Hajduka ozlijeđena osmorica policajaca: "Svi se zajedno moramo boriti protiv ovakvih stvari" Ivan Malenica - 2 Uoči novih dolazaka na sud Ministar Ivan Malenica razgovarao sa zamjenikom grčkog ministra o suđenju navijačima

'To je zakon o zaštiti sporta i navijača od onih koji zloupotrebljavaju sportske priredbe i ugrožavaju sigurnost ljudi', uvjeren je i ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Adlešič je iznijela podatke da su hrvatski klubovi zbog divljanja svojih navijača dosad platili 750 tisuća eura kazne, u što nije uračunata posljednja, kazna NK Dinamu od 50 tisuća eura, a nogometna reprezentacija dosad je platila oko dva milijuna eura.

To je zakon o zaštiti sporta i navijača od onih koji zloupotrebljavaju sportske priredbe i ugrožavaju sigurnost ljudi ministar Šimonović

U nepunih pet godina primjene Zakona privedeno je 6429 izgrednika, 4217 ih je prekršajno prijavljeno, a u tučnjavama je ozlijeđeno 324 navijača, od čega 32 teže, i 54 policajca. Oštećeno je 38 autobusa i isto toliko tramvaja, 31 policijsko vozilo i 141 osobno te sedam željezničkih vagona.

Vlada stoga predlaže da, osim sudaca, i policija od organizatora može zatražiti da privremeno ili trajno prekinu utakmicu na kojoj su huligani izazvali veći nered.

Evidentirani huligani će utakmice pratiti u policijskim postajama

Policija i redari na stadionima mogli bi navijača za kojega sumnjaju da je pijan testirati na alkohol te mu, ako je alkoholiziran ili ako odbije testiranje, onemogućiti dolazak na natjecanje. Iako u predloženim izmjenama stoji dopuštena granica od 0,5 promila, državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić najavljuje da će se o tome još raspravljati. 'Vjerojatno će to pretrpjeti izmjenu koja bi bila provediva"' rekao je.

Za evidentirane prekršitelje predviđene su i nove mjere zabrane prisutnosti na natjecanjima - višekratni prekršitelji najkasnije dva sata prije početka natjecanja morat će se javiti u policijsku postaju i u njoj boraviti za vrijeme utakmice i određeno vrijeme nakon nje.

U slučaju utakmica u inozemstvu huligani kojima je zabranjen odlazak na takva natjecanja morat će deponirati putovnicu za vrijeme takvih natjecanja. Navijačima bi se branilo i maskiranje šalom, kapom ili drugim odjevnim predmetima u cilju prikrivanja identiteta.

Novina je zakona i obveza uvođenja brojača ulaznica, za što će klubovi imati rok od godinu dana, a izmjenama se uvodi i licenciranje redara i sl. O predloženim zakonskim izmjenama raspravljaju saborski klubovi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene