Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ademi: Za zločine u Medačkom džepu čuo sam od UNPROFOR-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Rahim Ademi, optužen za ratni zločin u Medačkom džepu, izjavio je u svojoj obrani da je za zločine počinjene tijekom akcije prvi put čuo od časnika UNPROFOR-a kada se dogovaralo povlačenje na koje su, kako je rekao, hrvatski vojnici izuzetno negativno reagirali.

Prema Ademijevim riječima, ogorčen je bio i tadašnji pukovnik Mirko Norac. Vijest o povlačenju sa zauzetih položaja, koja su se prema sporazumu trebala predati snagama UN-a, on je navodno primio "na rubu suza".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obrana drugooptuženog generala Norca odbacila optužnicu Slika nije dostupna Počelo iznošenje završnih riječi obrane generala Ademija

Ademi tvrdi da je generalu Petru Stipetiću, koji je na ličko ratište u rujnu 1993. došao kako bi nadgledao povlačenje HV-a, predložio da obiđu položaje i vojnicima objasne zbog čega se moraju povući.

"Kada je došao general Stipetić zamolio sam ga da odemo u obilazak, a on mi je odgovorio da ima ozbiljne prijetnje da će nas likvidirati ako odemo u obilazak postrojbi", kazao je Ademi.

Tvrdi da je na prve vijesti o uništavanju srpskih sela zauzetih u akciji zatražio da policija iz Gospića ode u Medački džep i spriječi zločine. No, Norac mu je, kaže, u telefonskom razgovoru rekao da je "sve pod kontrolom te da nema nikakvih saznanja o negativnim radnjama".

Informacije o paljenju i uništavanju kuća u zauzetim selima kasnije su došle i s terena, dodao je Ademi. Tvrdi da je o svim saznanjima izvijestio tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka koji mu je prilikom nenajavljenog posjeta Gospiću nakon akcije rekao da to nije njegova briga. "Brigadiru koja to vojska prilikom povlačenja sadi cvijeće", prisjetio se Ademi Bobetkovih riječi.

Tvrdi da mu načelnik Glavnog stožera čak nije dozvolio niti da govori na sastanku gdje su Bobetko, Norac, Mladen Markač i drugi pričali o akciji. "Ti sjedni ti nemaš ništa s ovim i ne govoriš dobro hrvatski", kazao mu je Bobetko, što je Ademi, kako je rekao, doživio najgorom uvredom u životu.

Bobetko ga je, dodaje, maknuo i s dijela stola za kojim su sjedili viši časnici kako bi oslobodio mjesto za sadašnjeg predsjednika Sabora Luku Bebića.

Na sastanku su, kaže, usput spomenute i uništene kuće, a Norac je ustvrdio da su to napravili njegovi revoltirani vojnici.

U dosadašnjem dijelu svoje obrane general optužen po zapovjednoj odgovornosti u prvom slučaju što ga je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda govorio je o dvostrukom zapovjednom lancu, tvrdeći da u vođenju akcije nije imao gotovo nikakvu ulogu.

Akcijom je, tvrdi, zapovijedao general Bobetko, preko svog povjerenika Davora Domazate Loše, dok je snage na terenu vodio drugooptuženi Mirko Norac, zapovjednik tzv. sektora 1.

S iznošenjem obrane Ademi će nastaviti i sutra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene