A-HSP je uspio dovesti stranačku vojsku na glavni zagrebački trg za razliku od prošle godine kada je ministar Ranko Ostojić zabranio skup.


Autohtona hrvatska stranka prava postrojila je u nedjelju na Trgu bana Jelačića svoju stranačku vojsku u crnim košuljama. Sve su budno pratile policijske snage, u slučaju da dođe do nemira. Naime, na Trg su stigli i prosvjednici Radničke fronte s transparentima.

'Poručujemo svim fašistoidnim snagama u Hrvatskoj, da im nećemo dopustiti da neometano marširaju ulicama naših gradova', najavili su u Radničkoj fronti.

Dražen Keleminac
, predsjednik A-HSP-a odbacio je tvrdnje da su proustaška stranka: 'Mi smo hrvatski domoljubi koji su to dokazali u Domovinskome ratu braneći Hrvatsku od jugo-srpskog fašizma, četništva, UDBA-e i KOS-a. Mi nismo ustaše, mi nismo fašisti", rekao je Keleminac te napomenuo da ih iz Radničke fronte tako nazivaju "jer za to dobivaju novac iz inozemstva, među ostalima i od Save Štrbca iz Srbije".

Vezani članci Dražen Keleminec (Foto: Pixell) Neuspjeli pohod: Policija zaustavila pravaše na putu prema Jasenovcu Slika nije dostupna Keleminec pozvao Plenkovića da skine četničke ploče postavljene u Hrvatskoj ili da ne dolazi u Vukovar

'Pozivamo hrvatsku vladu da se zabrani nasilje prema braniteljima - proziva ih se da su zločinci, iznad hrvatske su samo bog i Hrvati. EU je štetna za nas. Ako Pupovcu ne valja neka ide u Srbiju ili Sjevernu Koreju kao i ovi koji nam zvižde.'

U redovima Radničke fronte nosili su se pak transparenti "Ujedinjeni protiv fašizma" i "Protiv ustaštva - fašizma", a čuli su se i povici prema Hrvatskim domoljbnim snagama: "Crnokošuljaši". Simpatizeri Radničke fronte još su izvikivali "Ustaše, četnici, zajedno ste bježali" te su pripadnicima "Hrvatskih domoljubnih snaga" poručili da "odu iz Zagreba".

"Van iz Zagreba", "No passaran" uzvikivali su, uz pjesme koje su puštali putem razglasa: "Ay carmela“, "Internacionala“, "Bandiera Rossa“, "Bella Ciao“.

Sve to odvijalo se uz uglavnom začuđene poglede većine građana koji su prolazili Trgom bana Jelačića te uz velik broj policijaca koji su razdvajali dvije skupine okupljene pred spomenikom hrvatskom banu J. Jelačiću, kao i uz velik broj novinara i fotoreportera.

Keleminac je u svom govoru pozvao policiju da podnese prekršajnu prijavu protiv Radničke fronte zbog nedozvoljenog okupljanja, no iz zagrebačke policije potvrdili su da su oba skupa na vrijeme prijavljena te da su prošla bez incidenata i postupanja policije.

Nakon prisege i govora pripadnici "Hrvatskih domoljubnih snaga" uputili su se prema grobu Ante Starčevića u Šestinama kako bi zapalili svijeće i položili vijenac.

Radnička fronta poslala je priopćenje u kojem su upozorili:

'Postrojavanje stranačke crnokošuljaške paravojske nas ne treba čuditi s obzirom da je druga takva mala pravaška otvoreno profašistička stranka, HČSP, čak i službeno u vladajućoj "domoljubnoj“ koaliciji", navode iz Radničke fronte.

"Lani je postrojavanje, točno prije godinu dana, A-HSP-ove profašističke paravojske spriječeno pravovremenom organizacijom antifašističkog kontraprosvjeda. Sada su međutim fašistoidi dolaskom nove vlasti dobili krila i najavljuju da „komunistički vampiri sada mogu biti u mišjim rupama“. (Hina/N.C.)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju