Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je krivim četvoricu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti i osudio ih na ukupno 81 godinu zatvora.


Prvostupanjskom presudom Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević proglašeni su odgovornim za zločine počinjene nad zatočenicima u selu Vojnu kod Mostara. Kako je navedeno, njih četvorica su kao pripadnici Prve bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a sudjelovali u široku i sustavnu napadu na bošnjačko civilno stanovništvo u Mostaru, a izravno su odgovorni za protupravno pritvaranje oko sedamdeset žena, djece i staraca.

Vezani članci Slika nije dostupna 81 godina zatvora, presuda Hrvatima u BiH Slika nije dostupna Vijeće ministara BiH traži objašnjenje o pravima posavskih Hrvata

Proglašeni su odgovornim i za zlostavljanje bošnjačkih muškaraca u logoru na helidromu. Marko Radić osuđen je na 25 godina zatvora, Dragan Šunjić na 21, Damir Brekalo na 20 i Mirko Vračević na 14 godina. Sva su četvorica u pritvoru sarajevskog suda od 2. lipnja 2006.