Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAMPANJA 4 O

Opasnost vreba iz hladnjaka: Kako ljeti izbjeći pokvarenu hranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrana u našem hladnjaku, koja dobro izgleda i nema čudan miris i okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju i može biti štetna za zdravlje. To je posebno izraženo tijekom ljeta kada su namirnice zbog visokih temperatura podložnije kvarenju.

Kako bi se trovanja hranom na vrijeme spriječilo, Agencija za hranu i Ministarstvo poljoprivrede počeli su provoditi informativnu kampanju.

Pročitajte i ovo Ilustracija PROMJENA NA TANJURU Na police trgovina stiže nova, pomalo neobična vrsta hrane: Zdrava i slasna, a ne deblja - hoćete li biti dovoljno hrabri? Slika nije dostupna Dobre za zdravlje 5 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan

Samo prošle godine u Hrvatskoj je prijavljeno 23.000 slučajeva bolesti kojima je uzrok bila neispravna hrana. Takvi se slučajevi mogu izbjeći ako pravilno rukujemo hranom, a tu se uvijek, kao dobar podsjetnik, treba sjetiti 4 O - operi, odvoji, obradi, ohladi. 4 O, naziv je i istoimene informativne kampanje.

U svemu je važna higijena. Pa se zato savjetuje prati češće ruke i tijekom pripreme hrane, a posebno nakon rukovanja sirovim meso.

Važno je čistim održavati i pribor, kako bi se izbjegle križne kontaminacije, a ako se jede sirovo, voće i povrće važno je vrlo temeljito oprati jer se na taj način mogu ukloniti i ostaci pesticida.

Sirova hrana može sadržavati mikroorganizme koji se mogu prenijeti na druge namirnice. Zato je savjet odvajati sirovo meso, perad i ribu. Obrađenu i sirovu hranu treba rezati posebnim priborom i na odvojenim površinama. A kod čuvanja, treba u posebne posude odvojiti sirovo i termički obrađeno.

Temeljito kuhanje i pečenje može uništiti gotovo sve opasne mikroorganizme, a za to je dovoljna temperatura od 70 stupnjeva. Ako podgrijavate juhe ili variva, podgrijavajte dok ne proključaju.

Mikroorganizmi se mogu umnožavati i na sobnoj temperaturi, zato se hranu ne savjetuje ostavljati je izvan hladnjaka duže od 2 sata.

Ono što ste spremili u hladnjak, treba konzumirati unutar dva dana, a ako odmrzavate, nemojte to raditi na sobnoj temperaturi, nego primjerice postupno u hladnjaku.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene