Hrana u našem hladnjaku, koja dobro izgleda i nema čudan miris i okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju i može biti štetna za zdravlje. To je posebno izraženo tijekom ljeta kada su namirnice zbog visokih temperatura podložnije kvarenju.


Kako bi se trovanja hranom na vrijeme spriječilo, Agencija za hranu i Ministarstvo poljoprivrede počeli su provoditi informativnu kampanju.

Vezani članci Europa, ilustracija Pozivaju na jedinstveni zdravstveni sustav: ''Nedovoljno smo opremljeni za krizna stanja'' Hrana na policama Unatoč navali na trgovine, neku hranu još uvijek nitko ne želi kupiti

Samo prošle godine u Hrvatskoj je prijavljeno 23.000 slučajeva bolesti kojima je uzrok bila neispravna hrana. Takvi se slučajevi mogu izbjeći ako pravilno rukujemo hranom, a tu se uvijek, kao dobar podsjetnik, treba sjetiti 4 O - operi, odvoji, obradi, ohladi. 4 O, naziv je i istoimene informativne kampanje.

U svemu je važna higijena. Pa se zato savjetuje prati češće ruke i tijekom pripreme hrane, a posebno nakon rukovanja sirovim meso.

Važno je čistim održavati i pribor, kako bi se izbjegle križne kontaminacije, a ako se jede sirovo, voće i povrće važno je vrlo temeljito oprati jer se na taj način mogu ukloniti i ostaci pesticida.

Sirova hrana može sadržavati mikroorganizme koji se mogu prenijeti na druge namirnice. Zato je savjet odvajati sirovo meso, perad i ribu. Obrađenu i sirovu hranu treba rezati posebnim priborom i na odvojenim površinama. A kod čuvanja, treba u posebne posude odvojiti sirovo i termički obrađeno.

Temeljito kuhanje i pečenje može uništiti gotovo sve opasne mikroorganizme, a za to je dovoljna temperatura od 70 stupnjeva. Ako podgrijavate juhe ili variva, podgrijavajte dok ne proključaju.

Mikroorganizmi se mogu umnožavati i na sobnoj temperaturi, zato se hranu ne savjetuje ostavljati je izvan hladnjaka duže od 2 sata.

Ono što ste spremili u hladnjak, treba konzumirati unutar dva dana, a ako odmrzavate, nemojte to raditi na sobnoj temperaturi, nego primjerice postupno u hladnjaku.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju