Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok se vlada građanima trudi pojasniti prednosti ulaska u Uniju, 45 volontera, uz svoj svakodnevni posao, pokušava pomoći svima kojima pomoć treba u rješavanju matematičkih problema.


Naravno riječ je o školarcima, kojima glavobolje zadaje matematika iz koje je najčešća ocjena u višim razredima osnovne škole - dvojka. Uz besplatne poduke na internetu i jednostavnu navigaciju, gradivo se može pratiti i iz dnevnog boravka. Ima je u kuharskim receptima. Cijenama, šivanju. Svuda je oko nas, a učenicima zadaje glavobolje. Matematika.

Vezani članci Provjereno donosi priču o volonterima koji pomažu izbjeglicama iz Ukrajine - 6 Krenuli su na put dug 700 kilometara da bi spasili izbjeglice iz Ukrajine: ''Osjetio sam što znači gledati nekoga tko ti želi dobro u životu'' Potres Petrinja 29. prosinca 2020. Dan kada je sve stalo. I još stoji.

'Treba se matematika ipak vježbati. Geometrija mi je najteža, ne volim crtanje', rekla nam je školarka Petra. Od 5. do 8. razreda, dvojka je najčešća ocjena. Sat instrukcija za osnovnoškolce iz roditeljskog će novčanika izvući 50-ak kuna. 'Ako naiđe na neki problem, ako je bio bolestan, ako neki dio ne razumije, može potražiti sat instrukcija i riješiti taj problem', naglašava Karmela Šimunov, nastavnica matematike.

Ili ga može riješiti uz projekt besplatnih online matematičkih poduka. Nekoliko klikova po 'granama' i otvara se svijet višekratnika, razlomaka, pravaca. Uz detaljna pojašnjenja. 'Ono što se na satu uči cijeli školski sat i vježba par školskih sati, ovdje je prikazana poanta svih tih lekcija, oni je mogu pregledavati koliko god hoće puta', kaže Sanja Kolarić, autorica projekta.

Gradivo je organizirano prema domaćem školskom programu. Ako dijete nije na nastavi, ipak ga klikom miša može pratiti i izbjeći rupe u znanju. 'Kako se prolazi kroz školovanje, ako se rupe ne pokrpaju, nastaje veliki problem. Kad dijete dođe u srednju školu, ogroman je problem kad imate dijete koje ne barata ni osnovnoškolskom matematikom', smatra autor projekta Darko Ilija Rendulić.

'Ukoliko im nešto nije jasno, mogu zaustaviti, krenuti od početka, ubrzavati', dodaje Kolarić. Sanja i Dario rade volonterski. Zajedno s još 45 volontera iz cijele Hrvatske. Uskaču i profesori. Nakon matematike, na redu su druge dvije boljke učenika, kemija i fizika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju