Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tiskanje počelo

VIDEO A ovaj 'listić' vas čeka na EU izborima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tone i tone papira potrošit će se na tiskanje glasačkih listića za izbore za Europski parlament. Tiskat će ih se oko 3 milijuna i 300 tisuća.

Kako će se nove okolnosti u SDP-u odraziti na vladajuću koaliciju na izborima za Europski parlament, vidjet će se za nešto više od dva tjedna kada će Hrvati izaći na birališta. I dok traje najduža kampanja u hrvatskoj povijesti, Državno izborno povjerenstvo već je počelo s tiskanjem izbornih lista. Zbrajaju i koliko će ovi izbori stajati porezne obveznike.

Pročitajte i ovo Glasanje na parlamentarnim izborima Velik odaziv Objavljeni novi podaci: Ovi su gradovi rekorderi po izlaznosti Ilustracija Mala škola izbora Tko utvrđuje i objavljuje rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor?

MJESEC VELIKE PROMJENE: HDZ-ova koalicija po prvi put vodeća!

Tone i tone papira potrošit će se na tiskanje glasačkih listića za izbore za Europski parlament. Tiskat će ih se oko 3 milijuna i 300 tisuća. Birače će na glasačkim mjestima dočekati gotovo pola metra dug i pola metra širok glasački list sa čak 275 kandidata, a tiskanje i distribucija trajat će 2 tjedna.

43 centimetara puta 43 centimetara točne su dimenzije popularne plahte. Na dan izbora 25 svibnja, građani će birati sa 25 lista. 7 je koalicijskih, a 18 samostalnih. Na listama je 180 muškaraca i 95 žena, najstariji ima 80, a najmlađi svega 19 godina.

Hrvatsku će u novom sazivu Europskog parlamenta predstavljati 11 zastupnika, a građani će ih birati preferencijalnim glasovanjem.

'To je zapravo glas kandidatu koji se najviše sviđa biraču, pa zbog toga zaokružuje njegovo ime', objasnila je Zdravka Ćufar Šarić iz Državnog izbornog povjerenstva.

'Izaberimo one koji će zaustaviti odlazak mladih iz Vukovara ušminkanim cestama'

Pravila za ispravno glasovanje su sljedeća. Listić je važeći ako zaokružite listu i kandidata s te liste. Zaokružiti možete samo listu ili samo kandidata, a u tom slučaju glas ide i listi. Koliko će točno izbori stajati, još se ne zna, no, u DIP-u kažu, čak će se i uštedjeti.

'Ovi izbori će koštati nešto manje od onih prošle godine, oni su koštali 68 milijuna, a ovi će koštati oko 64.5 milijuna kuna. Mi procjenjujemo da ćemo postići određenu uštedu', rekla je Ćufar Šarić.

Oni koji na dan izbora neće biti u mjestu prebivališta, ili će biti izvan Hrvatske, zahtjev za privremeni upis mogu podnijeti do 14. svibnja. A tada će se znati i koliko birača može izaći na, u Hrvatskoj, druge izbore za Europski parlament.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene