Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija je počela akciju revizije prebivališta - točnije - provjere takozvanih 'fiktivnih stanovnika'.


Policajci u Hrvatskom Podunavlju češljaju adrese gdje broj prijavljenih stanara nije razmjeran površini stana ili kuće u kojoj su prijavljeni. Tako je u jednoj vinkovačkoj garsonijeri prijavljeno 40 stanara, koji uopće ne žive i ne rade u Hrvatskoj. Na temelju lažno prijavljenog mjesta prebivališta, fiktivni stanari, većinom iz Bosne i Hercegovine i Srbije, u Hrvatskoj koriste prava hrvatskih građana. Uz brisanje iz evidencije prebivališta, novčana kazna iznosi od 100 do 200 kuna.

Vezani članci Ivan Penava Penava u Vukovaru prozvao Vladu, Plenković mu ubrzo odgovorio: "Treba naći balans između dostojanstvene zahvalnosti i sitnog grickanja. Treba malo odrasti politički da bi se to moglo" Ivan Lukić Zolja Branitelj uoči obljetnice bitke za Vukovar: ''U njega su ušli okupatori sa svime što su mogli, a najviše s mržnjom. Pitaju me ljudi bih li ponovno prošao sve...''

Riječ je uglavnom o osobama s dvojnim državljanstvom. U Bosni žive, a u Hrvatskoj ostvaruju prava na socijalnu pomoć, porodiljsku naknadu ili dječje doplatke. Bošnjake su tijekom rata naselili prognanici iz BiH. Nakon rata mnogi su se vratili u Bosnu, no zadržali su hrvatsko prebivalište. Koliko je fiktivnih stanara prijavljeno u Hrvatskoj nitko ne zna. Osim što oštećuju državni proračun, glasovi nevidljivih stanara nerijetko odlučuju i o ishodu izbora.

'Možemo reći da smo revizijom utvrdili niz nepravilnosti, što po dojavama građana što po našem operativnom radu na terenu, da je broj stanara nesrazmjeran broju kvadrata, pa tako smo naišli da u malom stanu je prijavljeno preko 40 osoba', rekao nam je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.