Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novo suđenje za korupciju na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti, ovaj put zbog kupnje ispita, trebalo bi početi u utorak, 7. travnja, i to u velikoj dvorani zagrebačkoga Općinskoga građanskog suda jer u Županijskome sudu, koji je ovlašten za predmet, nema sudnice koja bi mogla primiti čak 33 optuženika.


Pred županijskom sutkinjom Koraljkom Bumči trebalo bi se pojaviti desetero profesora, zaposlenica studentske referade, 11 posrednika, devetero studenata te otac i tast dvojice studenata. Njih se tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, davanje i primanje mita, protuzakonito posredovanje i zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na te zloporabe.

Vezani članci Maja Šupe - 3 Dnevnik Nove TV istražuje: Što će biti s presudama šibenske sutkinje Maje Šupe? Vinko Ljubičić, odvjetnik Blaža Petrovića, i Mario Jurič Hoće li koruptivni trio ostati iza rešetaka? Odvjetnik Petrovića: "Branitelji su dali razloge zašto nema uvjeta za određivanje istražnog zatvora"

Riječ je o drugoj optužnici za korupciju na Prometnom fakultetu. Prvom su bivši prodekan za poslovanje Fakulteta Dragan Badanjak, viši predavač Krešimir Somek te još 14-ero posrednika, poticatelja i studenata optuženi za nezakonite upise na Fakultet, a suđenje za taj slučaj počelo je sredinom ožujka.

I na drugoj optužnici Badanjak je prvi na listi optuženih, a uz njega su se na obje još našli posrednici Mladen Budor i Josip Djaković. USKOK je njih dvojicu i još osmero posrednika optužio da su se udružili te 2007. i 2008. veći broj studenata povezali s profesorima i dogovorili 'kupoprodaju' ispita. Od studenata su uzimali indekse i novac, a dio mita zadržali su za sebe kao posredničku proviziju.

Po tvrdnjama USKOK-a, studenti su plaćali od 200 eura do 700 eura za upis ocjene iz jednog predmeta i do 2000 eura za ocjene iz više predmeta. Inače, već u istrazi su donesene dvije presude protiv osumnjičenih koji su priznali krivnju i s USKOK-om se nagodili o kazni. Tako je otac jednog studenta osuđen na devet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, jer je za 1700 eura sinu platio upisivanje ocjene iz dva predmeta, a na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, osuđen je student koji je za ispit platio 600 eura.

Afera 'Indeks' i policijsko-uskočka istraga korupcije na zagrebačkoq Sveučuli&scarwn;tu izQodila jG i optuƾnicu vezanu uz Ekonomski fakultet. U tom slučaju, u kojem je također riječ o kupnji i prodaji ispita, optuženo je devetero profesora, među kojima i bivša predsjednica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić, te još 14 osoba. Još nije najavljen početak suđenja u tom predmetu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju