Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

32 tisuće maturanata, koji će na proljeće pristupiti polaganju državne mature, ni ovoga puta neće biti u ravnopravnom položaju. Iako je ministar obrazovanja Željko Jovanović obećao uvođenje strukovne mature, strategija za nju još uvijek nije razrađena.


Za nekoliko dana, Toni Žulj, maturant tehničke škole, prijavit će se za polaganje državne mature. 'Malo me je strah tih predmeta, koje mislim da smo bili zakinuti naspram gimnazije', kaže Toni.

Vezani članci Luka Hobor, Maja Drmač i Marijan Višić Oni su među najboljima u Hrvatskoj: Državnu maturu riješili su bez greške Upisne kvote i loši rezultati maturanata - 5 Istražili smo hoće li fakulteti spuštati kriterije: "Problem je jer upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet"

Oko 32 tisuće učenika, koji će na proljeće pristupiti polaganju mature, ni ove godine neće biti u jednakom položaju, iako je ministar prije nekoliko mjeseci kazao drukčije. 'Od iduće godine strukovna matura mora biti uvedena u sve strukovne škole', rekao je ministar Željko Jovanović.

Strategija za strukovnu maturu nije napravljena. Fakulteti su postavili upisne kriterije, nacionalni centar za vrednovanje obrazovanja testove je već pripremio. 'Prema onome kako je do sada definirano promjena nema. I mi smo u ovom trenutku spremni za provođenje državne mature u skladu s postojećim pravilima', kazao je Goran Sirovatka iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

>> Loši rezultati mature: 'Hrvatskoj je potrebno kvalitetnije školstvo'

To znači da će učenici strukovnih škola i ove godine birati žele li polagati ispite na višoj ili osnovnoj razini i prema tome ostvariti bodove za upis na fakultet. 'Što jasno dovodi učenike strukovnih škola u lošiji položaj, oni jesu diskriminirani', kaže Petar Bezinović iz Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja.

Postojećim modelom nisu zadovoljni ni u školama. 'Ako naši učenici polažu državnu maturu, oni dobivaju samo obično izvješće da su položili državnu maturu, znači ne dobivaju isti certifikat kao i gimnazijalci', kaže Emil Šatalić, zamjenik ravnateljice tehničke škole Ruđera Boškovića.

Mnogi će prije mature plaćati instrukcije. Toni se nada da će dva mjeseca priprema biti dovoljna da uspješno položi državnu maturu i upiše željeni fakultet.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook