Obavijesti Video Pretražite Navigacija
do jučer na koljenima

Ima svoju podmornicu i dva helikoptera: Najluksuzniji polarni kruzer na svijetu izgrađen je u Hrvatskoj, Australci ih sad žele još pet

Kruzer koji će graditi Treći maj - 3
Kruzer koji će graditi Treći maj - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kruzer koji će graditi Treći maj - 3 Kruzer koji će graditi Treći maj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kruzer koji će graditi Treći maj - 4 Kruzer koji će graditi Treći maj - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kruzer koji će graditi Treći maj - 2 Kruzer koji će graditi Treći maj - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kruzer koji će graditi Treći maj - 1 Galerija 1/4 >>
Bolja poslovna vremena za riječki 3. maj mogla bi stići iz Australije. Nakon što je jedan od najluksuznijih kruzera na svijetu Scenic Eclipse prošle godine izgrađen u Uljaniku, proizvodnja bi se trebala nastaviti u Rijeci. Megainvesticija vrijedna je nekoliko stotina milijuna eura.

Bolja poslovna vremena za riječki 3. maj mogla bi stići iz Australije. Nakon što je jedan od najluksuznijih kruzera na svijetu Scenic Eclipse prošle godine izgrađen u Uljaniku, proizvodnja bi se trebala nastaviti u Rijeci. Megainvesticija vrijedna je nekoliko stotina milijuna eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon sedam neisplaćenih plaća Radnici Uljanika šalju dopis Predsjednici i premijeru: ''Ne možemo shvatiti da ne razumiju gladne ljude'' Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Stečaj ili restrukturiranje? Koalicijski partneri bez odluke: Većina zagovara stečaj Uljanika no rješenje je ponovno odgođeno

Riječ je o najluksuznijem polarnom kruzeru na svijetu.

Zbog najsuvremenije opreme može ploviti svim morima na svijetu, čak i onim zaleđenima. Ima i svoju podmornicu te dva helikoptera. Njegova proizvodnja stajala je više od 200 milijuna eura, a ovaj koji upravo gledate izgrađen je u pulskom Uljaniku i već je oplovio pola svijeta.

"Riječ je o jednom od najsofisticiranijih i najelegantnijih brodova ovoga tipa. Možemo svi biti ponosni što je takav brod rađen upravo u Hrvatskoj. Posebnost broda upravo je u tom luksuzu, penthouse veličine oko 200 kvadrata, u ponudi su jela iz različitih kuhinja svijeta, od azijske do francuske", ističe Saša Čokljat iz Scenic grupe.

Zadovoljni poslom koji je za njih odradio Uljanik, australski investitori žele još pet ovakvih brodova graditi u riječkom 3. maju. Iza cijelog projekta stoji Glen Moroney, investitor s velikim iskustvom u brodogradnji. I sam se nekoliko puta došao uvjeriti u stručnost domaćih brodograditelja.

"Mi smo uspjeli zadržati taj nukleus znanja koji je bio u Uljaniku i 3 maju. Cijeli tim je Hrvatski i upravo na tome temeljimo naš daljnji razvoj i mislimo da to možemo napraviti u Hrvatskoj. Tražimo neki modalitet zajedničke gradnje i u pregovorima smo i s brodogradilištem 3. maj i s Vladom", rekao je Čokljat.

U Ministarstvu gospodarstva potvrdili su nam kako ozbiljan interes Australaca postoji. A što o svemu kažu u 3. maju, koji je posljednjih godina više proizvodio gubitke nego brodove? Stotine radnika su otišle, ali kvalitetu investitori i dalje prepoznaju.

"To bi značilo jedan veliki plus, jedan brod nije dovoljno raditi, mora se težiti tome da se dobije čim više posla. Promijenilo se mnogo toga, prije svega - dobivamo plaću, plaće su postale redovne", kazao je Dalibor Čupković iz Sindikalnog odbora 3. maja.

Pet novih ekskluzivnih kruzera bili bi jamstvo da će se takvo stanje nastaviti i dalje. Posla bi bilo najmanje do 2026. godine, a značilo bi to i minimalno 900 milijuna eura novih investicija u riječki škver.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene