Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBLJETNICA AKCIJE

Incident u Okučanima! Milanović napustio obljetnicu Bljeska zbog natpisa Za dom spremni

Majica zbog koje je predsjednik Zoran Milanović napustio obljetnicu Bljeska
Majica zbog koje je predsjednik Zoran Milanović napustio obljetnicu Bljeska DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Državni vrh na obljetnici Bljeska (Foto: Dnevnik.hr) Državni vrh na obljetnici Bljeska (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Majica zbog koje je predsjednik Zoran Milanović napustio obljetnicu Bljeska Majica zbog koje je predsjednik Zoran Milanović napustio obljetnicu Bljeska Foto: DNEVNIK.hr Obljetnica akcije Bljesak u Okučanima Obljetnica akcije Bljesak u Okučanima Foto: DNEVNIK.hr +0 Obljetnica akcije Bljesak u Okučanima Galerija 1/4 >>
U Okučanima je obilježena 25. obljetnica Vojno-redarstvene operacije "Bljesak". Na žalost, nije moglo proći bez incidenta.

Predsjednik Republike, Zoran Milanović, iznenada je napustio obilježavanje akcije Bljesak u Okučanima zbog natpisa na majici jednog od okupljenih. Naime, jedan sudionik protokola bio je obučen u odoru s porukom "Za dom spremni".

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

"Jedan sudionik se skinuo u odoru sa znakom ZDS i ja u tome ne želim sudjelovati. To je namjerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. 

Ovo se na žalost moralo dogoditi jer je netko htio da se dogodi, ja u tome neću sudjelovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju. Dok god uvjeti budu ovakvi, ja u tome sudjelovati neću", rekao je Milanović. 

Na obljetnici Bljeska u Okučanima viđeno je više osoba obučenih u majice sa natpisom "Za dom spremni". 

Među njima bili su predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras i Kresimir Maretić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih ratnih postrojbi.

Milanović na Facebooku o Okučanima

Nakon što je otišao iz Okučana predsjednik Zoran Milanović oglasio se i putem Facebooka. 

"Došao sam u Okučane odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Moji stavovi su poznati, govorim ih javno, bez namjere da bilo koga uvrijedim, ali nekada neke stvari morate reći jasno.

U organizaciji ovog skupa moj Ured nije sudjelovao, ovo je organizacija Ministarstva hrvatskih branitelja i pristali smo na sve elemente protokola; da branitelji i obitelji polažu vijenac prvi, a premijer i predsjednik drugi, to je u redu.

Međutim, ovdje se jedan od sudionika koji je trebao polagati vijenac prije mene skinuo u odoru sa znakom i grbom "Za dom spremni", u tome ne želim sudjelovati. To je stvar organizatora koji je o tome mogao voditi računa i to je moj stav. Žao mi je, to je namjerna provokacija s kojom smo računali, ona se dogodila i ja to smatram gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj.

Ovo se nažalost moralo dogoditi jer je netko htio da se to dogodi. Ubuduće, gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću sudjelovati. Za organizaciju nisam odgovoran, a premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju.

Dokle god uvjeti budu ovakvi, a ovo je netko namjerno napravio ja u tome neću sudjelovati. Oznaci "Za dom spremni" nije mjesto na ovakvom mjestu", napisao je Milanović.

Obljetnica Bljeska 

Zajedničkim vijencem i paljenjem svijeća kod spomen obilježja "Kristalna kocka vedrine", predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković odali su počast poginulima u operaciji "Bljesak".

Akcijom je nakon četiri godine okupacije oslobođena zapadna Slavonija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Na obljetnici su bili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, admiral Robert Hranj, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general Marijan Mareković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ovogodišnje obilježavanje operacije ''Bljesak'' održalo se sukladno aktualnoj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa i uz poštivanje preporučenih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene