Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izaslanici Vlade idu na mise

Medvedovo obećanje na 2. obljetnicu potresa: "2023. će biti godina povratka stradalnika u domove"

Vlada se danas na 181. sjednici, prisjetila 2. obljetnice potresa u Petrinji. Vladini izaslanici će na Banovinu na misu za stradale. Premijer je istaknuo čime jest, a čime nije zadovoljan, govorio je i o euru, ciljevima za iduću godinu...

Premijer Andrej Plenković zadnju sjednicu ove godine započeo je prisjećanjem na 2022. i ciljevima za 2023. Sjetio se i 2. godišnjice potresa na Banovini. Izrazio je sućut obiteljima stradalih. Dodao da je Vlada za Banovinu za interventne mjere izdvojila dvije milijarde kuna. Na Vladi je danas odluka o 37 milijuna kuna za Petrinju i dodatno, odluka za Sisačko-moslavačku županiju.

"Što se tiče dinamike obnove, podijelio bih to na dva segmenta. Dio s kojim smo zadovoljni odnosi se na nekonstrukcijusku obnovu, na izgradnju višestambenih zgrada. U Petrinji bi 130 stanova trebalo biti gotovo ovog ljeta", kazao je. 

"No ono što nije dobro, a čega smo svi svjesni, je konstrukcijska obnova i izgradnja zamjenskih kuća", dodao je. 

Kazao je kako je ulazak u eurozonu ogromno postignuće na kojem se sustavno radilo. Spomenuo je i ulazak u Schengen.

"S ostalim članicama ćemo biti među zemljama gdje nema čekanja, kontrola.. Mi ćemo 26. ožujka u punini postati dio Schengena, kada počinje ljetni režim letenja. Mi ćemo obilježiti oba događaja", najavio je.

Objasnio je kako će izgledati svečanost u nedjelju, kada stiže i Ursula von der Leyen koja je htjela obilježiti "dan kada prvi put u povijesti jedna zemlja na isti dan ulazi i u eurozonu i u Schengen". 

Plenković je spomenuo i sve krize ove godine, rat, inflaciju, pandemiju..

Cijevi za 2023.

"Nećemo se, kao dio opozicije, sramiti svojih stavova", govorio je i o ratu u Ukrajini i odbijanju zastupnika da se izglasa potpora obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Prisjetio se i Pelješkog mosta, a spomenuo je i da je Hrvatska 2022. imala najviši kreditni rejting.

"U idućoj godini ostaje ubrzanje obnove, demografska revitalizacija, rad na smanjenju stope inflacije, ulagat ćemo i u energetski i prehrambenu neovisniju Hrvatsku. Želimo ubrzati korištenje europskih sredstava. Godina će početi rastom minimalnih plaća, osigurat ćemo besplatne obroke u školama, donijet će se uredba o radu nedjeljom, zaživjet će reforma o socijalnom sustavu, zdravstvena reforma...", nabrajao je premijer. 

Najavio je i borbu protiv seksualnog nasilja i postrožavanje kazni i prebacivanje iz prekršajne u kaznenu domenu.

Medved o potresu

Na 2. obljetnicu potresa na Banovini ministar Tomo Medved rekao da je Vlada provela brzu procjenu štetu, koja je iznosila 5,5 milijardi eura. 

Nabrajao je Medved kako je država u prvim danima pomagala nakon potresa. Koliko hrane i vode je podijeljeno, koliko bunara očišćeno... Spomenuo je mobilne urede za procjenu štete, oslobađanje od plaćanja računa za struju, bestplatnu autocestu do Siska...

Kazao je kako je obnovljeno više od gotovo 5000 kuća, a 609 je u obnovi. Kaže da su vlasnici sami obnovili 1071 kuću za što je izdvojeno 10,8 milijuna kuna.

"Iznimno značajan napor učinjen je u pogledu zamjenskih kuća, iako postoji značajan prostor za napredak", dodao je Medved. 

Važan iskorak, rekao je, učinjen je u izgradnji višestambenih zgrada koje se rade u Petrinji, Glini, Topuskom, Dvoru...

"Danas, dvije godine nakon potresa, povjerenje svih uključenih u proces je ključno. Naglašavam kako će 2023. biti godina povratka stradalnika u svoje domove. Banovina će biti prioritet dok ne obnovimo i zadnju kuću. Danas će prigodom 2. godišnjice izaslanici Vlade ići na mise za poginule", najavio je Medved. 

Na Valdi je izgalsan nacrt prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Na dnevnom redu bio je i prijedlog uredbe o Zakonu o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena električne energije (EU).

"Ograničavaju se prihodi proizvođača na 180 eura po MWh. Prihodi iznad toga će se za vrijeme trajanja ove uredbe trebati uplatiti na račun Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prema procjenama HERA-e, prikupit će se oko pola mlrd. kn. Novac će se usmjeriti prema našim građanima, njih oko 10.000. Financirat će im se do 50 posto ukupne financijske konstrukcije za ugradnju solara", rekao je Davor Filipović.

Ministar Ivan Paladina predstavio je prijedlog odluke o dodjeli sredstava za pomoć Gradu Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Uredbe o trošarinama

Na Vladi je bio i prijedlog uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, prijedlog uredbe o visini trošarine na alkohol i alkoholna pića te prijedlog uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića

S obzirom da Hrvatska prelazi na euro, sadašnje cijene se moraju konvertirati. 

"Nema fiskalnih učinaka na državni proračun", rekao je ministar financija Marko Primorac.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene