Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krah Bolonjskog sustava

Bolonja: 1500 studenata pada godinu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo na zadarskom sveučilištu 1500 od ukupno 5000 studenata nema uvjeta za nastavak studiranja i upis nove godine. Brojka je to koja pokazuje da je Bolonjski sustav, četiri godine nakon uvođenja, doživio debakl.

U najtežoj situaciji je 500 studenata koji će, ukoliko im Senat ovog tjedan izvanredno ne odobri pravo da drugi put ponavljaju istu godinu, trajno izgubiti pravo na studiranje, piše Jutarnji list. Najveći dio studenata prethodnih godina upisivao je nove godine zahvaljujući odobrenju rektorskog zbora na smanjivanje bodovnog praga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preporod pozvao Vladu 'Uštede ne smiju utjecati na obrazovni sustav' Slika nije dostupna Preopterećeni učenici Kreće se u reformu rasterećenja učenka

Naime, po Bolonji se godina može ponavljati samo jednom, no hrvatska sveučilišta su autonomnim odlukama puštala studente na više godine iako su imali manji broj bodova od potrebnog. Upravo je to dovelo do potpunog kaosa jer sada studenti imaju dvostruki problem. Nisu riješili zaostale ispite s prethodne godine, a kamoli nove obaveze koje su zahtjevnije nego što je to bilo ranije, piše Jutarnji list.  O kolikom je neuspjehu riječ pokazat će broj studenata koji je uspio završiti petu, završnu godinu studija. Na pojedinim odjelima zadarskog Sveučilišta do zadnje godine uspjelo je doći svega dva do tri studenta.

 

 


 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene