Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Središnja svečanost obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle održana je u Teslinu rodnom mjestu Smiljanu pokraj Gospića.


Svečanosti, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, koji je ovu godinu proglasio Godinom Nikole Tesle, nazočili su najviši predstavnici hrvatske državne vlasti - predsjednik države Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Vladimir Šeks i premijer Ivo Sanader, članovi Vlade, te srbijanski predsjednik Boris Tadić i drugi uglednici. 

Vezani članci Slika nije dostupna Sretan rođendan Tesla! Slika nije dostupna Smiljan: Obilježavanje rođendana Nikole Tesle

U sklopu svečanosti je otvoren novoizgrađeni multimedijski centar u kojemu će posjetitelji moći vidjeti dio Teslinih znanstvenih radova i patenata. 

Tijekom priprema za središnju svečanost temeljito je preuređena Teslina rodna kuća u Smiljanu i u njoj je postavljen stalni interakivni postav s dokumentarnom građom o životu Nikole Tesle, replike i modeli njegovih izuma, reguliran je i potok Vagančića s brodićem na daljinsko upravljanje, te turbina i izumi koje je Tesla imao u zrelijim godinama života.

Preuređena je i pravoslavna crkva sv. Petra i Pavla u kojoj je kao pravoslavni svećenik službovao Teslin otac Milutin.

U Smiljan je stiglo i nekoliko tisuća uzvanika i posjetitelja koji će biti na središnjoj svečanosti te razgledati tematski park i
multimedijski centar.

U Smiljanu je otkriven  spomenik Nikoli Tesli, rad akademskog kipara Mile Blaževića, a u Gospiću je otvoreno veleučilište koje će nositi ime velikog znanstvenika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju