Obavijesti Video Pretražite Navigacija

150. obljetnica Tesle

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnja svečanost obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle održana je u Teslinu rodnom mjestu Smiljanu pokraj Gospića.

Svečanosti, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, koji je ovu godinu proglasio Godinom Nikole Tesle, nazočili su najviši predstavnici hrvatske državne vlasti - predsjednik države Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Vladimir Šeks i premijer Ivo Sanader, članovi Vlade, te srbijanski predsjednik Boris Tadić i drugi uglednici. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Optužena žrtva nasilja Žena koja je policajce prijavila za silovanje osuđena zbog remećenja javnog reda: Mora platiti 300 eura Slika nije dostupna Veliki izumitelj Sretan rođendan Tesla!

U sklopu svečanosti je otvoren novoizgrađeni multimedijski centar u kojemu će posjetitelji moći vidjeti dio Teslinih znanstvenih radova i patenata. 

Tijekom priprema za središnju svečanost temeljito je preuređena Teslina rodna kuća u Smiljanu i u njoj je postavljen stalni interakivni postav s dokumentarnom građom o životu Nikole Tesle, replike i modeli njegovih izuma, reguliran je i potok Vagančića s brodićem na daljinsko upravljanje, te turbina i izumi koje je Tesla imao u zrelijim godinama života.

Preuređena je i pravoslavna crkva sv. Petra i Pavla u kojoj je kao pravoslavni svećenik službovao Teslin otac Milutin.

U Smiljan je stiglo i nekoliko tisuća uzvanika i posjetitelja koji će biti na središnjoj svečanosti te razgledati tematski park i
multimedijski centar.

U Smiljanu je otkriven  spomenik Nikoli Tesli, rad akademskog kipara Mile Blaževića, a u Gospiću je otvoreno veleučilište koje će nositi ime velikog znanstvenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene