Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Coratian makers'

1.500 učenika diljem Hrvatske natjecalo se u sastavljanju robota

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od Dalmacije preko Like do Slavonije. Stotine osnovnoškolaca posljednja dva dana imalo je samo jednu brigu - kako što bolje sastaviti robota. U prvom kolu robotičke lige sudjelovali su učenici iz čak 220 škola.

Svu opremu koju su koristili donirao je Institut za razvoj i inovativnost mladih. Cilj natjecanja je uvesti učenike u područja prirodnih znanosti i tehnologije u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Loše za škole Ministar Fuchs: "Škole na dan izbora neće raditi, ali..." Ilustracija Pitanje budućnosti Odvikavanje od ekrana: Što Hrvatska može naučiti od Švedske? ''Učenje je socijalni proces"

Od najsitnijih dijelova do pravog robota. U sastavljanju se natjecalo 1.500 učenika diljem Hrvatske. No, da bi robot radio - trebalo je pokazati i vještinu programiranja. Bodovalo se sve - brzina, kvaliteta sastavljanja i izvedba. Mnogima je ovo prvi susret s robotikom i programiranjem. I to zahvaljujući Institutu za Razvoj i inovativnost mladih koji je donirao svih 1.200 robota i organizirao natjecanje.

'Želimo u potpunosti omogućiti svakom djetetu da uđe u suvremenost koristeći robotiku kao idealan alat', rekao je Nenad Bakić sa Instituta.

Usmjeravanje prema zanimanjima s područja prirodnih znanosti i tehnologije, kao i više praktičkog znanja cilj je i reforme školstva. No, dok ona zaživi, proći će vremena i naraštaja.

'Kad i ako se kurikularna reforma implementira, njezini učinci će biti vidljivi za 5 ili 10 godina. Naš cilj je oportunitetno vrijeme, te generacije koje su sada, pomoći u tome', dodaje Bakić.

Jer malo škola može se pohvaliti opremljenošću. U ovoj bjelovarskoj snalaze se kako znaju. 'Radilo se tako da smo imali jednoga robota koji je bio raspoređen na 10-ak učenika', rekao je Branko Raičković, nastavnik informatike.

Jako je važno i da školstvo bude u koraku s vremenom. Ovaj projekt mali je, ali vrijedan korak prema tome.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene