Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Zagrebu od 1. svibnja jeftiniji voda i odvoz smeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu će od 1. svibnja voda pojeftiniti za četiri posto, a odvoz smeća za gotovo tri posto, rečeno je nakon današnje sjednice Povjerenstva za praćenje cijena, njihov utjecaj na standard građana i predlaganje odgovarajućih mjera.

Umjesto dosadašnjih 11,71 kunu građani Zagreba vodu će plaćati 11,22 kune po kubiku, a odvoz otpada umjesto dosadašnjih 0,85 kuna po kvadratnom metru 0,825 kuna.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević OTIŠLI DELAT FOTO Tomašević i radnici Čistoće krenuli čistiti grad: Pogledajte gradonačelnika u akciji Slika nije dostupna Primamljiva opcija VIDEO Smanjuju račune: Koliko otpada, toliko kuna

Pozdravljajući tu odluku Grada Zagreba, premijer Ivo Sanader je rekao kako očekuje da će zagrebački primjer slijediti i ostali hrvatski gradovi.

Direktor Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić je ustvrdio kako cijena vode u Zagrebu nije najviša u Hrvatskoj, već je na sredini ljestvice u odnosu na ostale gradove.

Povjerenstvo nije dalo odgovor na pitanje što će s cijenama biti nakon ljeta jer, kako je rečeno, nemoguće je predvidjeti svjetske trendove.

Za prvih pola godine cijena struje i plina je "zabetonirana", no pitanje je što će biti nakon ljeta, rekao je Sanader.

Povjerenstvo za energetiku i obnovljive izvore energije i Povjerenstvo za poljoprivredno-prehrambenu politiku prate sve što se događa na svjetskom tržištu hrane i energenata, te će uskoro izvijestiti Povjerenstvo, Vladu i socijalne partnere o mjerama koje bi Hrvatska trebala poduzeti.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić ustvrdio je kako su početkom godine proizvođači i trgovci dali velik prinos u suzbijanju cijena.

To nije dugoročno održivo, upozorio je Mudrinić dodajući kako cijene energenata i hrane neće padati, te se moraju tražiti dugoročno održiva rješenja.

Premijer Sanader rekao je da je ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić izvijestila o prijedlogu mjera koje bi trebalo poduzeti kako bi se zakonodavstvo o komunalnom gospodarstvu izmijenilo i dopunilo.

Ne precizirajući o kojim se konkretnim prijedlozima radi Sanader je samo rekao kako su ih predstavnici Udruge gradova podržali, te da će oni biti upućeni svim sudionicima današnjeg sastanka, koji bi se trebali očitovati u roku od dva tjedna.

Bandić kaže da je pojeftinjenje rezultat dogovora Ljubičića i Polančeca

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je rezultat razgovora između direktora Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca je da je danas na Povjerenstvu za cijene kojem je nazočio premijer i članovi Vlade dogovoreno da se smanje cijene odvoza smeća i vode.

Na upit hoće li zbog gubitka u proračunu grad Zagreb uspjeti smanjiti gubitke, Bandić je rekao da će morati biti što racionalniji da taj mali udar na proračun umanje.

"Ovo je naš mali prinos onome što smo razgovarali s Vladom i na Povjerenstvu za cijene da vidimo što možemo napraviti da smanjimo cijene", rekao je.

Zagrebački gradonačelnik kazao je da se ne razmišlja o snižavanju cijena prijevoza u Zagrebu, a niti o njegovom povećanju, jer više od 64 posto ljudi u gradu ne plaća prijevoz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene