Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Podupiremo europski energetski sustav'

Kosor: Plin i nafta ozbiljan su izazov za Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska daje potporu zajedničkoj izgradnji pouzdanog i održivog europskog energetskog sustava, rekla je Jadranka Kosor.

Dodala je kako sigurnost opskrbe plinom i naftom predstavlja ozbiljan izazov i za Hrvatsku i za cijelu srednju i jugoistočnu Europu. Ona je to naglasila u govoru na energetskom summitu na kojem su sudjelovali premijeri zemalja Višegradske skupine - Mađarske, Česke, Poljske i Slovačke, premijeri i predstavnici zemalja srednje i jugoistočne Europe, te predstavnici EU-a, SAD-a i Međunarodne agencije za energiju. 'Kratkoročno i srednjoročno uvozna ovisnost Europe mora se rješavati učinkovitom opskrbom, a način svladavanja kriznih situacija mora biti jasno definiran', kazala je.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada

Hrvatska se nalazi na značajnom raskrižju energetskih putova, preko nje se mogu učinkovito povezati nalazišta plina i nafte u Kaspijskom bazenu i na Bliskom istoku sa zemljama regije i središnje Europe te je njezino opredjeljenje da se uključi u europske planove kao pouzdani i aktivni partner, rekla je premijerka.

Dodala je da su u novoj energetskoj strategiji predviđena ulaganja u energetski sektor od oko 15 milijardi eura do 2020., te da je Hrvatska na tom planu otvorena za strana ulaganja.

'Snažno otvaramo vrata mogućnosti da se investicije realiziraju i kroz direktna strana ulaganja. Stoga smatramo da će u razdoblju od sljedećih desetak godina energetika biti područje najvećih investicija i jedan od glavnih pokretača razvoja gospodarstva', kazala je.

U Hrvatskoj smo kao prioritet istaknuli izgradnju energetske infrastrukture i diverzifikaciju dobave energije, energetske odnose u europskom okruženju, osiguranje strateških zaliha nafte i plina i mehanizme odgovora na krizna stanja, energetsku učinkovitost i najbolju uporabu domaćih resursa unutar EU-a, naglasila je hrvatska premijerka.

>> Kosor: 15 milijardi eura za energetski razvoj do 2020.

Također je rekla da je terminal ukapljenog prirodnog plina na otoku Krku vlada proglasila projektom od strateškog interesa za Hrvatsku. 'Projekt terminala LNG je dosegao točku s koje nema povratka', naglasila je.

Ona je izvijestila europske kolege da je regulatorni okvir koji se odnosi na električnu energiju i plin kao umrežene energente u potpunosti harmoniziran sa europskom energetskom regulativom te je Hrvatska na taj način ispunila i mjerila u poglavlju o Energetici u pregovorima s EU, te je sada to poglavlje i zatvoreno. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene