Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Japanskom donacijom razminirano oko 113,000 četvornih metara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veleposlanik Japana u Hrvatskoj Tetsuhisa Shirakawa obišao je danas područja Općine Cetingrad u Karlovačkoj županiji, koja su razminirana donacijom japanske Vlade, od 150 tisuća dolara.

Od zamjenika ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Miljenka Vahtarića japanski veleposlanik primio je i certifikat o razminiranosti 113.258 četvornih metara.

Pročitajte i ovo Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija

Primivši tako dokaz o načinu na koji je donacija utrošena, veleposlanik Shirakawa kazao je kako je sretan što će sada ljudi moći sigurno ući u svoja polja i obraditi ih, a djeca će se moći slobodno igrati ondje gdje su bila opasna minska polja.

Certifikat su primili i karlovački župan Ivica Horvat, te načelnik Općine Cetingrad Nikola Paulić.

Župan Horvat zahvalio je Japanu na pomoći u razminiranju u ime stanovnika Cetingrada i svih stanovnika Karlovačke županije. Izrazio je uvjerenje da će se u idućih nekoliko godina riješiti najteži minski problemi kroz projekt "Karlovačka županija bez mina".

U Karlovačku županiju do sada je došlo 3,5 milijuna eura donacija, od čega 1,4 milijuna eura od članica Europske unije i Europske komisije, a 1,5 milijun eura od SAD-a preko ITF-a. Ostatak su darovali Rotary klubovi, posebno u akciji "Karlovac bez mina do 2005. godine", a u posljednje vrijeme u pomoć se uključio i Japan, kazao je u ime HCR-a Vahtarić.

Naglasio je kako je Japan do sada uložio milijun eura u rješavanje minskog problema u Hrvatskoj, te napomenuo kako su dva projekta (u Bilju i u Cetingradu) izravno projekti razminiranja, a veći je dio donacija uložen u opremanje i jačanje kapaciteta HCR-a.

Od 1998. godine u minskim incidentima u Hrvatskoj stradalo je 284 osoba, od čega 105 smrtno, a u 26 minskih incidenata u Karlovačkoj županiji smrtno je stradalo sedam osoba.

U Karlovačkoj županiji razminirano je do sada 17 četvornih kilometara, a ostalo je za razminirati još oko 15 kilometara. No, povrh toga još je oko 84 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, a stanovnicima Karlovačke županiji još uvijek prijeti ukupno oko 20.000 mina, procjena je HCR-a.

Prije obilaska Cetingrada japanski veleposlanik Shirakawa razgovarao je s karlovačkim županom Horvatom u njegovu uredu. Istaknuo je pri tom kako Japan unatrag 10 godina pomaže da se svijet riješi minskog problema. Zaželio je Hrvatskoj da ona što prije otkloni problem mina, te da od korisnika donacija aktivno pridonosi rješavanju problema mina drugim zemljama, jer je za to razvila svoju tehnologiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene