Obavijesti Pretražite Navigacija
Oglas

Flavamed® - učinkovita pomoć kod produktivnog kašlja

PR
PR Foto: PR
Plaćeni oglas o lijeku.


Kašalj je refleks, što znači spontani, automatski odgovor tijela. Kao i ostali refleksi, kao što su kihanje ili treptanje, kašljanje pomaže u zaštiti tijela, u ovom slučaju, dišnih putova, protiv nadražujućih tvari. Dišni putovi opskrbljeni su živcima koji detektiraju nadražujuća sredstva i šalju signal u mozak. Kao odgovor, mozak šalje signal natrag u mišiće prsnog koša i trbušne šupljine kako bi brzo, snažno i duboko udahnuli, a zatim brzo i snažno izdahnuli u pokušaju da uklone nadražujuću tvar.Ovaj učinkovit i gotovo trenutni odgovor naziva se kašalj.

Kašljanje može pogurnuti zrak i čestice van iz dišnih putova brzinom do 80 km/h. Ono pomaže u čišćenju dišnih putova od nadražujućih tvari, npr.prašine i drugih toksina. Kašljanje također igra važnu ulogu u čišćenju dišnih putova od sluzi. Uobičajeno, dišni putovi proizvode male količine sluzi kako bi ih održavali vlažnima i kako bi se zadržao tanak sloj koji oblaže unutrašnjost bronha (dišnih putova). Taj sloj sluzi djeluje kao zaštitna barijera protiv nadražujućih tvari koje bi se mogle udahnuti, a važan je i u sprječavanju zaglavljivanja nadražujućih tvari koje ulaze u dišne putove. Ova sluz se kontinuirano čisti u smjeru prema ustima pomoću malih dlačica duž dišnih putova, koje se nazivaju cilije. One uklanjaju sluz iz bronha prema grlu, gdje se sluz proguta. Povremeno, neučestalo kašljanje pomaže u pomicanju sluzi i nema negativan učinak na tijelo.

Kašalj je simptom mnogih različitih bolesti. Iako može biti neugodan i dosadan, neophodan je za zaštitu naših dišnih putova kada smo bolesni.

Kašalj se može klasificirati prema trajanju ili prema tome je li povezan s izlučivanjem sluzi ili ne.

Prema trajanju, kašalj se dijeli na akutni kašalj koji ima iznenadni početak i traje do tri tjedna, subakutni kašalj koji traje od tri do osam tjedana i kronični kašalj s trajanjem duljim od osam tjedana.

Sukladno tome izbacuje li se sluz ili ne, kašalj se dijeli na suhi ili neproduktivni kašalj i na produktivni kašalj. Kod suhog ili neproduktivnog ne dolazi do stvaranja sluzi. Zbog toga, suhi kašalj može biti liječen lijekovima koji suzbijaju refleks za kašalj. Produktivan kašalj je tip kašlja kod kojega se stvara sluz, a što može biti posljedica različitih bolesti.

Kada patimo od produktivnog kašlja, imamo osjećaj kao da je sluz zalijepljena za dišne putove i da ju ne možemo iskašljati. Mukolitici dovode do razrjeđenja nakupljene sluzi i olakšavaju trasport sluzi iz dišnih putova.

Flavamed® je lijek namjenjen za ublažavanje produktivnog kašlja kod akutnih ili kroničnih bolesti pluća i bronha povezanih sa stvaranjem guste sluzi. Flavamed® sadrži djelatnu tvar ambroksol koja razrijeđuje sluz i pomaže u njenom prijenosu iz dišnih putova radi lakšeg iskašljavanja. Ambroksol je tvar dobre podnošljivosti. Derivat je indijskog grma Adhatoda vasica koji se u Indiji stoljećima koristi u medicinske svrhe. Ambroksol, djelatna tvar u Flavamedu®, počinje djelovati nakon otprilike 30 minuta. Razrjeđuje sluz. Također pomaže u transportu sluzi iz dišnih putova kako bi se olakšalo iskašljavanje.

Flavamed® je dostupan u obliku oralne otopine, tableta i šumećih tableta.

Doziranje:

Flavamed® 15 mg/5 ml oralna otopina
Djeca od 2-5 godina: 3 x 2,5ml (pola mjerne žličice)/dan.
Djeca od 6-12 godina: 2-3 x 5ml (jedna mjerna žličica)/dan.
Odrasli i adolescenti stariji od 12 godina: 3 x 10 ml (dvije mjerne žličice) prva 2-3 dana, zatim 2 x 10 ml (dvije mjerne žlice)/dan.

Flavamed® forte 30 mg/5 ml oralna otopina
Odrasli i adolescenti stariji od 12 godina: 3 x 5 ml (jedna mjerna žličica) prva 2-3 dana, zatim 2 x 5 ml (jedna mjerna žličica)/dan.

Flavamed® forte 60 mg šumeće tablete
Odrasli i adolescenti stariji od 12 godina: 3 x 1/2 šumeće tablete prva 2-3 dana, zatim 2 x 1/2 šumeće tablete/dan.

Flavamed® 30 mg tablete
Odrasli i adolescenti stariji od 12 godina: 3 x 1 tableta prva 2-3 dana, zatim 2 x 1 tableta/dan.
Djeca od 6-12 godina: 2-3 x 1/2 tablete/dan.

PR PR (Foto: Profimedia)

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Upute o lijeku su dostupne na www.flavamed.hr
Lijekovi se izdaju bez recepta. Datum pripreme materijala: 14.7.2023
HR-FLA-70-2023-v01_digital
Berlin-Chemie Menarini Hrvatska d.o.o. Horvatova 80A, 10020 Zagreb
Tel.:(01)48-21-360Fax.:(01) 48-23-550 www.berlin-chemie.hr

PR PR (Foto: PR)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene