PR
PR Foto: PR/PR

S ciljem podizanja razine svijesti i dijeljenjem korisnih informacija o alkoholu HUP – Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića razvila je edukativni trening „Poslužujem odgovorno“ namijenjen ugostiteljskom sektoru.


Konzumacija alkohola sastavni je dio gotovo svakog druženja, a tijekom blagdana uvijek je pojačana, osobito u novogodišnjoj večeri jer je i dio slavljeničkog rituala. Međutim, ponekad zbog pretjerane konzumacije alkohola još danima osjećamo posljedice, što se svakako može izbjeći pravilnim odabirom hrane i umjerenim unosom alkohola.


Budući da konzumacija alkohola može utjecati na tjelesno, ali i na psihičko zdravlje, iznimno je važno pridržavati se smjernica za umjerenu konzumaciju alkohola, koja je definirana do dva pića (20 g alkohola) za muškarce, odnosno jedno piće dnevno za žene (10 grama alkohola), uz preporuku na suzdržavanje od konzumacije alkohola za visokorizične skupine u koje ubrajamo maloljetnike, trudnice, dojilje, osobe koje uzimaju medicinsku terapiju i profesionalne vozače.


U Republici Hrvatskoj 10 grama čistog alkohola (etanola) računa se kao jedna standardna jedinica alkohola, odnosno jedno standardno piće i nalazi se u 100 ml vina s 12 % alkohola, 250 ml piva s 5 % alkohola ili 30 ml jakog alkoholnog pića s 40 % alkohola.
Ne postoji jak ili slab alkohol bez obzira na to je li riječ o pivu, vinu ili jakom alkoholnom piću i nije bitna vrsta, nego količina alkohola koji se konzumira.


Kako bi iz organizma eliminirala jednu jedinicu alkohola, odnosno 10 grama čistog alkohola jetri je potrebno oko sat vremena i ništa ne može ubrzati navedeni proces.


Ako osoba konzumira više od 10 grama alkohola tijekom sat vremena, alkohol ostaje u krvotoku sve dok se ne procesuira u jetri i potom iziđe iz tijela, a koliko će trajati eliminacija alkohola iz organizma ovisi o količini alkohola koja je konzumirana, ali i o ostalim parametrima kao što su dob, spol, tjelesna masa i sl.


S ciljem podizanja razine svijesti i dijeljenjem korisnih informacija o alkoholu HUP – Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića razvila je edukativni trening „Poslužujem odgovorno“ namijenjen ugostiteljskom sektoru. Tijekom treninga ugostitelji mogu provjeriti svoje znanje o alkoholu, saznati u koje mitove o alkoholu potrošači još uvijek vjeruju, ali i pronaći savjete kako prepoznati pretjeranu konzumaciju alkohola. Na treningu se ugostitelje i podsjeća za koje skupine osoba konzumacija alkohola nije ni preporučljiva ni dopuštena.

Tko i kada alkoholu treba reći NE


1. Maloljetnici


Maloljetnici su među skupinama koje nikada ne bi smjele konzumirati alkohol. Maloljetnici često imaju manju tjelesnu masu i teže razgrađuju alkohol jer imaju manje enzima koji pomažu jetri eliminirati alkohol iz organizma, a mozak, koji je još uvijek u procesu razvoja, podložniji je oštećenju uzrokovanom konzumacijom alkohola. Upravo je stoga zakonski zabranjena prodaja i konzumacija alkohola maloljetnim osobama. Zakonski je propisana starosna granica za konzumaciju alkohola u Hrvatskoj 18 godina, dakle tek nakon punoljetnosti.

 

2. Trudnice i dojilje

Trudnice i dojilje također ne bi smjele konzumirati alkohol. U slučaju konzumacije alkohola u trudnoći alkohol iz krvi prelazi u posteljicu i ulazi u krv djeteta, što može rezultirati psihičkim i tjelesnim problemima beba kao što je fetalni alkoholni sindrom, a može i povećati rizik od pobačaja. Budući da nije utvrđen prag sigurne konzumacije alkohola u trudnoći, znanstvena zajednica smatra kako je suzdržavanje od konzumacije najsigurniji izbor. Alkohol u majčinu krvotoku prelazi u majčino mlijeko, stoga je nužno izbjegavati alkohol prije dojenja. Potrebno je otprilike dva sata da se jedno konzumirano alkoholno piće eliminira iz majčina mlijeka.

3. Vozači

Konzumacija alkohola ne preporučuje se vozačima. Budući da alkohol ulazi izravno u krvotok i mozak, on vrlo brzo utječe na sve reakcije: refleksi se usporavaju, vidno se polje sužava te se podcjenjuju opasnosti i rizici pa je vožnja pod utjecajem alkohola iznimno opasna. Postoje dopuštene granice konzumacije alkohola za vozače, mjerene sadržajem alkohola u krvi – promilima, odnosno gramima etanola po litri krvi. U Hrvatskoj je dopuštena granica alkohola u krvi 0,5 promila, odnosno 0,5 grama po litri krvi. Unatoč tomu, vozačima se preporučuje uopće ne konzumirati alkohol. Za posebne kategorije vozača, u koje ubrajamo instruktore vožnje, mlade vozače do 24 godina starosti i vozače koji upravljaju vozilom B kategorije u profesionalne svrhe (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.), uopće nije dopuštena prisutnost alkohola u krvi.

4. Osobe koje uzimaju propisanu liječničku terapiju

Osobe koje uzimaju lijekove trebaju izbjegavati konzumaciju alkohola, ali ako se, unatoč preporukama za suzdržavanje od konzumacije alkohola, odluče na to, trebaju se obavezno obratiti liječniku ili ljekarniku kako bi se provjerilo je li konzumacija alkohola uz uzimanje lijeka dopuštena.

5. Osobe pod stresom

Osobe pod stresom još su jedna skupina kojoj konzumacija alkohola nije preporučljiva.
Kada je osoba izložena stresu i teško se nosi sa svakodnevicom, treba se obratiti liječnicima kako bi dobila adekvatnu pomoć.

PR PR (Foto: PR/PR)

Odgovorno posluživanje i konzumiranje


„Poslužujem odgovorno“ dio je edukativne kampanje HUP – Koordinacije proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića kojoj je cilj prevencija maloljetničke konzumacije alkohola, ukazivanje na važnost umjerene i odgovorne konzumacije alkohola odraslih osoba, ali i promoviranje ugostiteljskih objekata koji poštuju načela odgovorne prodaje i posluživanja alkohola. Projekt podržavaju Hrvatska udruga turizma, Hrvatska obrtnička komora, HUP – Udruga ugostiteljstva i turizma i Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske.

 

 

Ugostiteljski objekti koji su educirani tijekom treninga „Poslužujem odgovorno“

Zagreb
1. Al Dente
2. Gost&Ona
3. Kavkaz
4. Old Miner
5. Tesla
6. Vintage Industrial Bar

Split, Šibenik i okolica
1. Antique Sushi Bar
2. Baraka bar
3. Bokamora, Bokeria
4. Caffe Bar Kauri
5. CB Baoli
6. Day & Night Bar Tennis
7. Fabrique Pub
8. Gorica Šibenik
9. Olive Tree
10. Piccadily Sinj
11. Roof68
12. Štacija Split

Rijeka i okolica
1. Bačva Pub
2. Fiorello Pub
3. Hilton Rijeka Costabella Beach & Resort
4. Hotel Heritage Forza, Baška
5. Jadran Hoteli i Kampovi
6. Klub mladih Rijeka
7. Sabrage

Zadar
1. Forty Bar
2. Kult Caffe Bar
3. Punta Garden
4. Svarog Bar
5. Yachting Bar

Osijek, Slavonski Brod i Vukovar
1. Merlon, Osijek
2. Caffe Bar Najpar
3. SenS Bar, Slavonski Brod

Dubrovnik
1. Cafe Bar Bard

 

Ovim putem pozivamo i ostale ugostiteljske objekte da podrže kampanju „Poslužujem odgovorno“ i pristupe treningu preko mrežne stranice www.konzumirajodgovorno.hr ili izravno registracijom na poveznici https://elearning.algebra.hr/login/signup.php.


HUP – Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokrenula je i edukativnu mrežnu stranicu www.konzumirajodgovorno.hr na kojoj se mogu pronaći korisne informacije o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola. Na stranici možete pronaći kako alkohol djeluje na organizam i zdravlje, ali i saznati zbog čega konzumacija alkohola pojedinim skupinama ljudi nije preporučljiva. Stranica također sadržava korisne savjete i obrazuje roditelje kako pristupiti i razgovarati s djecom i mladima kad je riječ o alkoholu. Navedenom inicijativom Hrvatska se priključila ostalim europskim državama koje promoviraju i zagovaraju odgovorno konzumiranje alkohola.


HUP – Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića osnovana je 2019. godine, a osnovale su je Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o., Badel 1862 d.d., Diageo Hrvatska d.o.o., Pernod Ricard Croatia d.o.o., PPD Hrvatska d.o.o., G3 Spirits d.o.o. i Stock d.o.o.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju