Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće EU-a za konkuretnost postiglo je dogovor o ukidanju barijera u prekograničkoj internetskoj trgovini, čime bi se ukinulo tzv. geo-blokiranje, jedna od prepreka u razvoju internetske trgovine.


"Smisao je te uredbe da se omogući i građanima i poduzetnicima pristup internetskoj trgovini, spriječi njihova diskriminacija s obzirom na zemljopisno područje na kojem se nalaze", izjavila je potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, koja je sudjelovala na sastanku Vijeća za konkurentnost.

Vezani članci Zdravko Marić Inflacija sve više pritišće i građane i poduzetnike: "Povećanje cijena je neizbježno" Ivica Todorić Todorić najavio kaznenu prijavu protiv ministra Marića i Tonćija Korunića: "Ovo je čisti dokazani kriminal nevjerojatnih razmjera"

"Kada uđete u trgovinu u nekoj drugoj zemlji članici EU-a, vlasnik vas ne traži osobnu iskaznicu kako bi prilagodio cijenu ili odbio prodaju na temelju vašeg prebivališta. Međutim, to se često događa u internetskom svijetu, što sprječava Europljane da kupuju s web stranica s kojih oni žele", izjavio je potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

"Mnogi građani očekuju da mogu kupovati na internetu u nekoj državi članici na isti način na koji to rade i ljudi koji tamo žive. Nova pravila onemogućavaju neopravdano geo-blokiranje, što će znatno prijedonijeti elektronskoj trgovini i dati građanima širi izbor roba i usluga", izjavio je slovački ministar gospodarstva Peter Žiga, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu.

Odluka Vijeća donesena je kvalficiranom većinom. Usvojena odluka predstavlja stajalište Vijeća u pregovorima s Europskim parlamentom o tom pitanju. Tek kada se Vijeće i Parlament, dvije zakonodavne institucije EU-a, usuglase oko toga, odredba može stupiti na snagu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju