Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrovitelj Croatia osiguranje

Croatia je Hrvatska - Isprepletena povijest Croatia osiguranja i Hrvatske

Arhiv Croatia osiguranja
Arhiv Croatia osiguranja Foto: PR
Kažu da je Croatia osiguranje rođeno iz puke potrebe, ali prkosa i ponosa, a koje značajne povijesne činjenice su Croatiju učinile onome što je danas, saznajte u nastavku.

Hrvatska i Croatia su sinonimi, dvije neraskidivo povezane i isprepletene cjeline u svakom smislu te riječi. Povijest Hrvatske bez Croatijinog ustrajnog djelovanja u gospodarsko-društvenim aspektima gotovo pa je i nezamisliva, a upravo je snaga Hrvatske i njezinog naroda dopustila Croatiji da izraste u organizaciju koja je danas.

Croatia je u zadnjih 140 godina opstala u različitim političkim i gospodarskim ustrojstvima, stoga upravo kroz uspone i padove hrvatskog naroda možemo potanko pratiti i njezin razvoj. 

Prva desetljeća Croatijinog postojanja

Druga polovina 19. stoljeća obilježena je djelovanjem Ivana Mažuranića i zloglasnom vladavinom bana Héderváryja. Dok se Zagreb postepeno oporavljao od razornog potresa i razvijao u metropolu, gradski senator i utemeljitelj organiziranog vatrogastva u Hrvatskoj Gjuro Deželić, senator August Šenoa i gradonačelnik Ivan Vončina inicirali su osnivanje Zagrebačkog uzajamno-osiguravajućeg zavoda protiv požara. Iako je prijedlog ostvaren 1874., zbog uplitanja politike, trebalo je punih deset godina do realizacije te ideje, pa je tako 1884. godine osnovano Croatia osiguranje, tada poznatije kao Croatia osiguravajuća zadruga. Zadruga se bavila prvenstveno osiguranjem od požara, a među prvim klijentima bila je Tvornica kože iz Zagreba. Svojim djelovanjem Croatia se iskazala iznimno pouzdanom, a Deželić je nekoliko godina nakon njezina osnutka predložio stvaranje odjela za životno osiguranje. Zagrebački „gradski oci“ koji su Croatiji i podarili život pomno su brinuli o njezinom razvitku, pa je tako u nadolazećem vremenskom razdoblju Croatia sigurnim koracima otvarala podružnice diljem Hrvatske. Croatia je u znak zahvalnosti prema gradu Zagrebu u Statut uvela odredbu da se u korist grada Zagreba odvaja godišnje 2% čistog dobitka u poslovima požarnih osiguranja čime su bespovratno otvorena vrata uzajamne potpore.

Arhiv Croatia osiguranja Arhiv Croatia osiguranja (Foto: PR)

Političko uređenje kao breme postojanja

Prateći povijesni razvoj Croatije možemo uočiti nevjerojatan osjećaj vodstva i potrebe da se zadovolje težnje hrvatskog čovjeka u kontekstu političkog trenutka. U svojim poslovnim istupima vodila je računa o vlastitoj odgovornosti prema klijentu te je dobrobit svojih osiguranika uvijek stavljala na prvo mjesto, što ju je uvelike unaprijedilo nad konkurencijom. S ponosom je nosila svoje ime, čime je još više pokupila simpatije naroda, a naklonost hrvatskog lidera tog doba Stjepana Radića osvojila je ustrajnošću u očuvanju hrvatskih sela.

Nakon nemira i demonstracija prouzročenih nezadovoljstvom zbog političke situacije u devetnaestom stoljeću, dvadeseto stoljeće je za hrvatski narod započelo nadom u ujedinjene svih hrvatskih zemalja. Croatia osiguravajuća zadruga ostvaruje, za tadašnje prilike, nevjerojatnu svotu od više od pola milijuna kruna čiste godišnje premije. Svoju ljubav prema Zagrebu utemeljila je izgradnjom reprezentativne palače osiguravajućeg društva na uglu današnje Masarykove i Preradovićeve ulice, a s prepoznatljivim gradnjama nastavila je i dalje po svim dijelovima Hrvatske, ali i okolice. Sve je to dizalo povjerenje u osiguravajuću zadrugu, što je jačalo njezinu poslovnu ekspanziju. Od samog početka Croatia je nastojala povezati sve hrvatske krajeve, a svojim širenjem to je i ostvarila.

Arhiv Croatia osiguranja Arhiv Croatia osiguranja (Foto: PR)

Iako je 30-ih godina prošlog stoljeća gospodarska kriza uvjetovala propast gotovo svih poduzeća, Croatia nije dopustila vlastito kompromitiranje te je ustrajala u dokazano uspješnim praksama. Uspješna u svom naumu da ujedini hrvatski narod, 60-ih godina započinje inicijativu za objedinjavanjem tadašnjih 28 kotarskih zavoda na području SR Hrvatske, a poslovnu odluku zapečatila je vraćanjem grba grada Zagreba u svoja obilježja. Samo nekoliko godina kasnije provodi integraciju tadašnjih osiguravajućih zavoda te se prepušta sponzorstvu mnogih kulturnih događaja poput Tjedna kajkavske kulture, Mediteranskih igara u Splitu, Zimske olimpijade u Sarajevu i Atletskog kupa u Zagrebu.

Turbulentne 90-e godine prošlog stoljeća, slabljenje komunističkog bloka i slabijom državnom ekonomijom, pa naposlijetku i s Domovinskim ratom, Croatia opstaje unatoč nemirima koji su ju snašli. Nakon rata obnavlja zgradu kazališta u Osijeku te veći broj kulturnih ustanova i sakralnih objekata što ju utemeljuje zaista jednom s Hrvatskom.

Arhiv Croatia osiguranja Arhiv Croatia osiguranja (Foto: PR)

U novom stoljeću Croatia je nastavila svoj snažni tržišni utjecaj te opstala kao predvodnik u društvenoj odgovornosti. Sufinancirajući mnogobrojne sportske i kulturne projekte, nastavila je stoljetnu praksu vraćanja zahvalnosti zajednici koja ju je izgradila u ono što je danas. Novi milenij donio je i novo ustrojstvo Hrvatske, ali i razvoj interneta i suvremenih tehnologija. Croatia osiguranje promijene je dočekala objeručke i prihvatila ih kao dio svog poslovanja, pa tako zadnjih nekoliko godina svjedočimo i njezinoj inovativnoj digitalizaciji. Croatia uskoro slavi 140 godina svog postojanja, isprepletenog hrvatskim povijesnim izazovima, a zanimljivo je vidjeti na koji način će se uhvatiti u koštac s izazovima novog doba.

Arhiv Croatia osiguranja Arhiv Croatia osiguranja (Foto: PR)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Croatia osiguranje po najvišim profesionalnim standardima.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene