Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijski sud u Zagrebu u podne je donio odluku o prihvaćanju jamčevine za bivšeg premijera Ivu Sanadera.


Županijski sud odobrio je jamčevinu za Ivu Sanadera, a USKOK je najavio žalbu. Ukoliko se ne prihvati USKOK-ova žalba, bit će pušten na slobodu na temelju jamstva u nekretninama koje je predao.

Vezani članci Slika nije dostupna Ministrica 'bocnula' Sanaderovu obranu: 'Sad vidimo što znači imati uredne papire za nekretninu' Slika nije dostupna Sanaderu odbijena jamčevina, doznajemo što je dovelo do takve odluke suda

Izvanraspravno vijeće na čelu sa sucem Ivanom Turudićem prihvatilo je ponuđene nekretnine kao jamčevinu. USKOK je najavio žalbu jer smatra da je riječ o nezakonitim nekretninama koje ne mogu biti jamstvo. Rok za žalbu počinje teći nakon što pismeni otpravak rješenja bude upućen strankama tako da se pretpostavlja da Sanader ne može na slobodu prije kraja sljedećeg tjedna.

Ukoliko rješenje o prihvaćanju ponuđene jamčevina postane pravomoćno, mora se upisati hipoteka na navedene nekretnine, a Sanader mora biti pozvan ponovno na sud gdje će sudu obećati da neće bježati i tek nakon toga mogao bi na slobodu. Njegovi odvjetnici nisu željeli komentirati odluku izvanraspravnog vijeća.

SANADER TREĆI PUT NA SUDU Hoće li ovaj put nekretnine biti prihvaćene kao jamstvo?

Nakon što je odbilo dva ranija prijedloga za Sanaderovu jamčevinu izvanraspravno vijeće u utorak je prihvatilo da se bivši premijer može braniti sa slobode uz upis hiopoteke na nekretnine njegove supruge, bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića, nekadašnjih HDZ-ovh saborskih zastupnika Jerka Rošina i Maria Zubovića te Jerka Duška Suića.

Sjednica izvanraspravnog vijeća počela je u ponedjeljak, a zbog niza Uskokovih primjedbi, prvenstveno u odnosu na stan Mirjane Sanader odnosno jednu trećinu obiteljske kuće u Kozarčevoj ulici, na sudu je prije odluke ispitan sudski vještak PBZ nekretnina.

Prihvaćanje jamstva ne znači trenutno puštanje na slobodu

No, prihvaćanje jamčevine ne znači da će Sanader automatizmom izaći iz Remetinca u kojem je, bez prestanka, od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Novo jamstvo u istom iznosu odredio je Vrhovni sud ukinuvši 1. listopada nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi media u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

Prije Sanaderova puštanja na slobodu odluka izvanraspravnog vijeća mora biti poslana njegovim odvjetnicima i Uskoku te nakon isteka žalbenih rokova postati pravomoćna. Tek tada u zemljišne se knjige mogu upisati hipoteke na ponuđene nekretnine, a Sanader treba biti pozvan na sud kako bi obećao da neće bježati i da će se, prema naputku Vrhovnog suda, svakog mjeseca javljati predmetnoj sutkinji.

Dopunjena dokumentacija prihvaćena tek nakon mišljenja vještaka

Nova sjednica zakazana je nakon što je Sanaderova obrana dopunila ranije predanu dokumentaciju i odrekla se prava žalbe na 'odbijenicu' koju je od suda dobila 19. listopada kada je izvanraspravno vijeće, zbog nepotpune dokumentacije triju od sedam ponuđenih nekretnina, odbilo i drugu ponudu Sanaderove obrane. Prva je odbijena jer je Sanaderova supruga ponudila neetažirani stan, a odvjetnik Goran Suić zagrebačku vilu za koju nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

U trećem, uvaženom prijedlogu više nema stana koji je u zalog u međuvremenu ponudio Josip Radoš, a odbijen je jer je izjavu o odobravanju hipoteke dala njegova supruga koja nije formalni vlasnik, a za takvu radnju nije imala posebnu punomoć.

U novom je prijedlogu usklađena i izjava kojom se odobrava stavljanje hipoteke na nekretnine u vlasništvu bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića s procjenom sudskog građevinskog vještaka, što ranije nije bio slučaj. Što se tiče dijela obiteljske kuće u vlasništvu Sanaderove supruge kao jamstvo u posljednjem pokušaju nije ponuđen neetažirani stan, već njen udio ukupnog vlasništva u vili u Kozarčevoj ulici koji je vrjedniji od ranije ponuđena stana. Uskok je u ponedjeljak prigovorio metodologiji po kojoj je rađena procjena te nekretnine, no njihove je nedoumice otklonio sudski vještak.

Sanader bez presude, ali i dalje s nizom optužbi

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Na zagrebačkom Županijskom sudu za 10. studenoga zakazana su dva pripremna ročišta bivšem premijeru – za ponovljeno suđenje u slučajevima Hypo i Ina-MOL te novi postupak zbog štete nanesene HEP-u. (I.D./B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook