Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Španoviću

Zlostavljani će biti saslušani kao svjedoci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja bivšem pripadniku paravojnih snaga pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Španoviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva najavljeno iznošenje završnih riječi odgođeno je do daljnjega zbog mogućnosti da oštećeni budu saslušani u svojstvu svjedoka.

Predsjedateljica sudskog vijeća Vinka Beraha - Nikićević kazala je da je hrvatskom ministarstvu pravosuđa upućen dopis u namjeri da oštećeni budu kao svjedoci saslušani u Hrvatskoj zbog nemogućnosti da budu saslušani pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Već bio osuđen na 20 godina Počelo ponovljeno suđenje Španoviću: 'Nisam kriv' Slika nije dostupna Ratni zločin Suđenje Španoviću: Ispričat ću se za nanesene boli

Po njezinim riječima, oštećeni su već ranije odbili svjedočiti uz obrazloženje da nisu dobroga zdravstvenog stanja, te se očekuje da bi, ukoliko se oštećeni slože, oni mogli biti saslušani u mjestima njihovih prebivališta. Španović je optužen za mučenje hrvatskih civila od listopada 1991. do kraja siječnja 1992. u zatvoru u Staroj Gradiški.

Suđenje, započeto 17. rujna 2009., iznova je započeto 12. veljače jer je u međuvremenu promijenjen sastav sudskog vijeća koje vodi postupak. Do promjene sastava sudskog vijeća došlo je zbog reizbora sudaca u sklopu reforme pravosuđa, koji je stupio na snagu početkom ove godine. U dosadašnjem tijeku dokaznog postupka saslušano je četvoro svjedoka od kojih su pojedini potvrdili da je optuženi u navedenom razdoblju bio pripadnik teritorijalne obrane te naveli kako nemaju izravnih spoznaja o zločinu za koji se Španović tereti.

Ratni zločin protiv civilnog stanovništva

U optužnici na koju je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine podiglo 3. lipnja 2009. Španovića se tereti da je od početka listopada 1991. do kraja siječnja 1992., u zatvoru u Staroj Gradiški okrutno postupao prema hrvatskim civilima, mučio ih i tjelesno ozljeđivao, nanoseći im velike patnje, tjelesnu i duševnu bol, čime je izvršio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako se navodi u optužnici, krajem rujna i početkom listopada 1991. godine, svi oštećeni, stanovnici sela Borovca u općini Novskoj, istjerani su iz svojih kuća i odvedeni u zatvor u Staroj Gradiški, gdje su boravili do kraja siječnja 1992., kada su razmijenjeni ili pušteni.

>> Španović se spreman suočiti s oštećenima i ispričati im se za nanesenu bol

Cijelo to vrijeme punu vlast nad njima imali su pripadnici teritorijalne obrane tzv. Krajine, među kojima i okrivljeni 49-godišnji Španović, rodom iz Novske, koji je do sada živio u vojvođanskom mjestu Čelarevu. Postupak protiv Španovića vodio je Županijski sud u Požegi, a srbijansko pravosuđe preuzelo je predmet temeljem sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, zaključenog između srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine i hrvatskoga državnog odvjetništva. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene